четвер, 28 лютого 2008 18:16

Чернігівська курятина дорожча за столичну

Автор: фото: Геннадій ГНИП
  Віра Оношко: ”Високі ціни на продукти зумовлені високими зарплатами”
Віра Оношко: ”Високі ціни на продукти зумовлені високими зарплатами”

— Із початку року ціни на продукти зросли на чотири з половиною відсотки, — зазначає заступник начальника державної інспекції з контролю за цінами в Чернігівській області Віра Оношко, 42 роки. Найбільше коштують олія рафінована, хліб, яйця, крупи та варені ковбаси.

У яких районах Чернігівщини ціни на їжу найвищі?

— Високі ціни на продукти зумовлені високими зарплатами, тому традиційно дорогі Прилуки. Там значні зарплати на тютюновій фабриці, в нафтогазовій промисловості. На другому місці — Чернігів. Вищі за середні ціни в райцентрах Бахмач та Корюківка.

Вартість яких продуктів перевіряє інспекція?

— Ми контролюємо ціни лише на борошно, хліб, макарони, крупи, м"ясо, птицю, варені ковбаси першого ґатунку, молоко, сметану, сир домашній, яйця, цукор, олію та сіль.

Чи карали когось цього року?

— Найбільший штраф — 10,8 тисяч гривень — наклали на фермерське підприємство "Колос" із райцентру Куликівка. Їхній головний економіст не задекларувала ціни на варені ковбаси. Із неї стягли 85 гривень. Чернігівське товариство  "Колосок" заплатило 850 гривень за перевищення торговельних надбавок на хліб та варену ковбасу на 10–38 відсотків. Тоді як гранична — 10 процентів. За те саме покарали "Вега СК" на 254 гривні та "Ясен-торг" — на 51.

Наскільки різняться ціни Чернігівської та Сумської областей?

— Свинина в Сумах дешевше — 24,1 гривні, в Чернігові — 25,3. Так само яловичина — 23,2 проти 24,1. Дорогі в обох областях кури — на Сумщині вони по 14,45, на Чернігівщині — 15,37. А в Києві — по 13,00. Значна різниця на рафінованій олії. У Чернігові вона по 9,90, у Сумах — по 10,80.

Пальне на заправках дешевшає. Чи падатимуть через це ціни на продукти?

— Ця ситуація майже не впливає на вартість перевезень. До того ж таке здешевлення не надовго. Експерти прогнозують із березня зростання цін на пальне у зв"язку із наближенням весняно-польових робіт.

Зараз ви читаєте новину «Чернігівська курятина дорожча за столичну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі