пʼятниця, 23 квітня 2021 05:00

Церковне свято 23 квітня - сьогодні моляться про зцілення

23 квітня у православній церкві вшановують 39-х мучеників на чолі з Терентієм Африканським. Сьогодні прийнято помолитися мученикам та попросити тілесного та духовного зцілення.

Gazeta.ua пропонує детальніше дізнатися історію святих.

Автор: molbuk.ua
  Сьогодні шанують 40 святих мучеників
Сьогодні шанують 40 святих мучеників

Святий мученик Терентій і його прибічники постраждали за віру в 249 - 251 роках. Тоді правитель Африки Фортунатіан скликав народ на площі, показав знаряддя тортур і оголосив, що всі без винятку повинні принести жертви ідолам. Багато, злякавшись мук, погодилися, але християни на чолі зі святим Терентієм відмовилися, заявивши про іншу віру. Фортунатіан зрозумів, що Терентій своїм прикладом надихає інших, і велів ув'язнити його в темницю разом з трьома його найближчими друзями - Африканом, Максимом і Помпеем. Решту мучеників примушували до зречення від Христа. Однак вмовляння не похитнули святих. Тоді їх палили розпеченим залізом, поливали рани оцтом, розтирали сіллю, стругали залізними кігтями. Чоловіки встояли.

Фортунатіан велів привести страждальців в храм і ще раз запропонував їм принести жертву ідолам. Ті ж закликали до Бога: "Боже Всесильний, пролив колись вогонь на Содом за беззаконня його, знищ і нині цей безбожний храм ідольський, заради істини твоєї". Ідоли впали з гуркотом і розсипалися, а потім зруйнувався весь храм. Розлючений правитель наказав стратити їх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковне свято 22 квітня: кому сьогодні молитися аби не зраджували

Фортунатіан показав Терентію, Максиму, Африкану і Помпею страчених і знову запропонував принести жертву ідолам. Мученики відмовилися. Їх закували кайданами і морили голодом. Вночі янгол зняв з мучеників кайдани і наситив їх. На ранок варта знайшла святих бадьорими і повними сил. Тоді Фортунатіан наказав волхвам і заклинателям навести в темницю змій. Проте мучеників лишилися неушкодженими. Розлючений Фортунатіан стратив християн.

Сьогодні, 23 квітня, іменини святкують Олександр, Григорій, Дмитро, Максим та Терентій. Це особливе свято, його ще називають днем духовного народження, оскільки пов'язане перш за все з таїнством Хрещення і з іменами, які носять небесні покровителі.

У давнину українці перед святом варили пиво і пекли іменинні пироги і короваї. В день самого свята іменинник зі своїми рідними ходив до церкви на службу, замовляв молебень за здоров'я, ставив свічки і молився біля ікони свого небесного покровителя.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 23 квітня - сьогодні моляться про зцілення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі