Ексклюзиви
вівторок, 22 червня 2021 05:01

Церковне свято 22 червня - сьогодні згадують унікального святого

Церковне свято 22 червня - сьогодні згадують унікального святого
Фото: wikipedia.org

Сьогодні, 22 червня, православні віряни шанують пам'ять святого Кирила Александрійського. Він відомий як борець за православ'я, чернець-подвижник, богослов та один з Отців церкви.

Gazeta.ua пропонує детальніше ознайомитися із життям святого.

Владика Кирил походив зі знатної й благочестивої християнської сім'ї. В юності вступив до скиту святого Макарія в Нітрійській горах, де пробув шість років. Патріарх Олександрійський Феофіл висвятив його в сан диякона, зарахував до кліру і, побачивши його обдарованість, доручив виголошувати проповіді. По смерті Феофіла Кирила одностайно обрали на патріарший престол Олександрійської Церкви. Дбав про утвердження своєї пастви у благочесті. Його непохитна твердість у захисті віри особливо виявилися в боротьбі з Несторієм.

За темпераментом Кирил Олександрійськи був борцем. Проявляв себе як владний, імпульсивний чоловік. Боровся з єрессю новаціан, що відмовилися повертати у лоно Християнської Церкви тих, хто покинув її у часи гонінь. Користуючись підтримкою олександрійської бідноти і нітрійських монахів, закрив усі новаціанські храми, позабирав усе їхнє церковне начиння. Дуже жорсткий був до юдеїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні відзначають велике церковне свято

Кирило до кінця життя працював над складанням пасхалії за правилами Нікейського собору. Встиг розписати дні святкування християнської Пасхи на наступні 95 років, аж до 20-х років VI ст. Александрійська пасхалія була прийнята всім християнським світом.

Помер святитель у 444 році. До останніх днів дбав про чистоту християнської віри, прагнув миру і спокою для своєї пастви. Після себе залишив багато творів. Особливо слід відзначити Тлумачення на Євангелія від Луки, від Івана, Послання апостола Павла до Коринтян і Євреїв, а також апологію на захист християнства проти імператора Юліана Відступника (361–363). Він перший запровадив культ Діви Марії, назвав її Богородицею і відстояв цей титул. Величезне значення мають п'ять книг проти Несторія, праця про Пресвяту Трійцю, під назвою "Скарб", написана проти Арія і Евномія, і два догматичні твори про Пресвяту Трійцю, у яких подано точний виклад вчення Церкви про походження Святого Духа.

22 червня багатий день на іменинників. День Янгола святкують Олександр, Кирило, Іван, Олексій, Марія. Gazeta.ua пропонує дізнатися історію походження цих імен та обрати яскраву листівку для їх власників.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 22 червня - сьогодні згадують унікального святого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути