середа, 21 квітня 2021 05:01

Церковне свято 21 квітня - кому сьогодні слід молитися

Церковне свято 21 квітня - кому сьогодні слід молитися
21 квітня церква вшановує святих апостолів Іродіона, Агава, Асінкріта, Руфа, Флегонта і Єрма з числа 70-ти. Фото: unsplash.com

21 квітня християни східного обряду віддають честь пам'яті святих апостолів Іродіона, Агава, Асінкріта, Руфа, Флегонта і Єрма, які належали до числа святих 70-ти апостолів.

Згадують також преподобного Руфа, затворника Києво-Печерського в Дальніх печерах.

Святий апостол Іродіон (Родіон) - родич апостола Павла, який згадує про нього у своєму посланні до римлян: "Вітайте мого родича Іродіона". За переказами, Іродіон був єпископом в грецькому місті Патрасі за часів імператора Нерона й помер мученицькою смертю разом з апостолами Петром і Павлом. Припускають, що поширене згодом християнське ім'я Іродіон може походити від Ірода.

Святий апостол Агав мав пророчий дар. Його як Агава Пророка згадують в апостольських Діяннях у двох епізодах. Він передбачив великий голод. Пророцтво справдилося за правління Клавдія Цезаря. Також Агав напророчив апостолу Павлу страждання в Єрусалимі. Агава описували як "старця з роздвоєною бородою". Проповідував у різних країнах, загинув мученицькою смертю в Сирійській Антіохії.

Святий апостол Асінкріт був єпископом Ірканії в Малій Азії. Його згадують у церковній службі як просвітника.

Святого апостола Руфа в Посланні до римлян згадує Павло святий: "Вітайте Руфа, вибраного в Господі". Руф був єпископом у Фивах, що в Елладі. За іншою версією - в Каталонії, тому своїм апостолом Руфа вважають іспанці.

Святий апостол Єрм (Єрма) був єпископом Філіппополя (нині територія Болгарії. - Gazeta.ua). Історичних даних про нього мало, але ім'я Єрма згадує апостол Павло в посланні до римлян. Описують його як молодого чоловіка з короткою, ледь видимою бородою.

Даних про святого апостола Флегонта теж небагато, окрім того, що його також згадують у посланні римлянам. Молодий чоловік, в якого ще не росла борода, був єпископом у місті Марафон, що у Фракії (територія Малої Азії. - Gazeta.ua).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковне свято 20 квітня - що сьогодні відзначають

Затворника Києво-Печерського в Дальніх печерах Руфа також згадують 21 квітня. Святий Руф жив у XIV ст. в Києво-Печерському монастирі. В обителі був прикладом для посників, відзначався працьовитістю. Строго дотримувався аскези та затворницького статусу. За чернечим звичаєм, Руф доручив себе Христу, намагався всією душею угодити Йому постом, молитвою, затвором у печері та іншими подвигами чернечого життя.

Святий Руф так і упокоївся в затворі. Його нетлінні мощі знаходяться в Дальніх печерах. В акафісті всім печерським преподобним про нього сказано: "Радуйся, Руфе, бо ти взірцем стримання і подвижництва був".

За народним календарем, 21 квітня називають ще днем Руфа Гадючника. Вважається, що сьогодні не можна ходити до лісу - змії в цей лень особливо злі і укус гадюки може стати смертельним.

Собор святих 70-ти апостолів, відповідно до християнських вірувань, це обрання Христом апостолів щоб послати їх на проповідь, яке відбулося після третьої Пасхи Ісуса в Єрусалимі, тобто в останній рік його земного життя. Після обрання Ісус дає апостолам настанови, схожі з тими, що дав своїм 12-ти апостолам.

Собор апостолів від семидесятки православна церква вшановує 4 січня.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 21 квітня - кому сьогодні слід молитися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі