понеділок, 19 квітня 2021 05:02

Церковне свято 19 квітня: що сьогодні відзначають

Церковне свято 19 квітня: що сьогодні відзначають
19 квітня церква вшановує пам'ять святого рівноапостольного Мефодія Солунського, архіепископа Моравського, учителя слов'ян. Фото: /pravlife.org

Православні християни східного обряду 19 квітня вшановують пам'ять святого рівноапостольного Мефодія Солунського, архієпископа Моравського, первоучителя слов'ян.

Мефодій - святий рівноапостольний, грецький місіонер, архієпископ Великої Моравії. Разом з братом Кирилом є творцем слов'янської абетки.

Народився у 815 році в візантійському місті Салоніки (Солунь) у дворянській родині. При народженні отримав ім'я Михайло. Його батько Лев був друнгарієм - командував полком у Візантії та був військовим помічником стратига.

Юний Михайло, користуючись підтримкою друга і покровителя сім'ї, великого логофета євнуха Феоктиста, зробив непогану військово-адміністративну кар'єру, яка увінчалася постом стратига візантійської провінції Славінії, розташованої на території Македонії. Віддавши службі в чині воєводи 10 років, вирішив відійти від світських справ. Залишивши воєводство і все втіхи світу, він пішов в ченці на гору Олімп у Віфінії.

Звершивши постриг у ченці, отримав ім'я Мефодій та став ігуменом монастиря "Поліхрон" на березі Мармурового моря. Мефодій допомагав своєму брату Кирилу в створенні слов'янської абетки, а також у перших перекладах Священого Писання та деяких богослужебних книг. Влітку 863 року Мефодій разом Кирилом на запрошення великоморавського князя Ростислава переселилися до Великої Моравії, щоб проповідувати християнство з дозволу Папи Римського Адріана II - аж до смерті Кирила 869-го.

Мефодій після того повернувся до Риму, де був висвячений на архієпископа Великої Моравії і Панонії та в 870-му повернувся до Панонії. Тоді ж папа Адріан II дозволив Мефодію проводити для його церкви богослужіння слов'янською мовою, з єдиним обмеженням, що Євангеліє і Апостол повинні читатися спочатку по-латині, а вже потім по-слов'янськи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іменинники 19 квітня: у кого сьогодні День Ангела та як назвати дитину

Внаслідок інтриг німецьких феодалів, Мефодій деякий час перебував у Панонії в ув'язненні. В 882-884 роках жив у Візантії. Був викладачем у Константинопольському університеті.

В середині 884 року повернувся до Моравії, де взявся за переклад Біблії на слов'янську мову за допомогою своїх трьох учнів. Встиг перекласти тести Старого Заповіту. Того ж року важко захворів. Знаючи, що скоро помре, призначив свого учня Горазда наступником.

19 квітня Мефодій виголосив проповідь в храмі. Та висловив останню волю - куди його віднести і де поховати. Відомо, що це було як в день Вербної Неділі. Того дня великий святий і пішов з життя.

Його відспівували трьома мовами - слов'янською, грецькою, латинською. Святого Мефодія поховали в його соборній церкві у місті Велеграді - на території сучасної Чехії. Місцезнаходження могили Мефодія достеменно не відоме.

24 травня відзначають День слов'янської писемності та культури і вшановують пам'ять святих рівноапостольних братів Кирила і Мефодія. Візантійські просвітителі за наказом імператора Михайла III біля 863 року упорядкували слов'янську писемність та розробили абетку - глаголицю. Її використовували для запису релігійних текстів. В основу заклали грецьку, суттєво змінену під слов'янську звукову систему. Згодом ченці продовжили працю, започаткувавши вдосконалену абетку, яку пізніше називатимуть "кирилицею".

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 19 квітня: що сьогодні відзначають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі