Ексклюзиви
вівторок, 18 травня 2021 05:00

Церковне свято 18 травня - що сьогодні попросити у святих

18 травня православні віряни шанують пам'ять великомучениці Ірини Македонської. На іконі її зображують 19-річною - у віці прийняття християнства. У правій руці тримає хрест, а ліву притискає до серця, інколи поряд зображають голуба. Традиційно Ірині моляться про дарування здоров'я, міцної сім'ї і народження дітей.

Gazeta.ua пропонує дізнатися про життя святої та її здобутки у вірі.

Автор: rabotayouth.ru
  Ірина навернула до християнства понад 11 тис. людей
Ірина навернула до християнства понад 11 тис. людей

Ірину від народження звали Пенелопою. Жила на рубежі І і ІІ ст у місті Мигдонія, була донької князя-язичника. Мала власного наставника Апеліана, який навчав її різних наук. Він був християнином і часто під час навчання розповідав Пенелопі християнське вчення.Якось до її кімнати явилися три птахи: голуб із маслиновою гілкою, орел із вінком і ворон зі змією. Апеліан пояснив це диво. Голуб означає доброчинність дівчини, смирення, лагідність, цнотливість. Маслинова галузка означає благодать Божу, отриману під час таїнства Хрещення, як нагороду від Господа. Змія, принесена вороном, означає диявола, який ополчиться і буде приносити дівчині скорботи, смуток і гоніння. В кінці розмови Апеліан сказав, що Господь бажає бачити її Своєю нареченою, але через це перенесе багато страждань. Пенелопа прийняла Хрещення з рук апостола Тимофія і отримала нове ім'я.

Дівчина стала схиляти до християнства і своїх рідних. Батько противився цьому і кинув під ноги коням, однак один з коней повернувся і став топтати батька Ірини, сильно його поранивши. Однак дівчина молитвами зцілила батька і він разом зі свідками цієї події стали християнами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковне свято 17 травня - що сьогодні відзначаємо

Після того мучити Ірину взявся правитель міста Седекій. Він наказав кинути Ірину до рову з отруйними зміями та скорпіонами. Коли вийшла з ями неушкодженою, наказав розпиляти святу. Це ніяк не вдавалося, а коли тіло Ірини почало вкриватися кров'ю, раптово здійнялася така буря, що свідки події повірили в Христа і скинули язичницького правителя.

Свята Ірина померла в печері, в яку передчасно увійшла, відчувши наближення смерті.

18 травня маємо привітати знайомих Ірину, Якова, Алісу, Фаїну, Яна та Клавдію. Сьогодні вони святкують іменини. Gazeta.ua пропонує більше дізнатися значення цих імен та головні риси характери їх власників.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 18 травня - що сьогодні попросити у святих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути