пʼятниця, 21 травня 2010 17:17

Через загибель судна Пхеньян погрожує Сеулу новою війною

Через загибель судна Пхеньян погрожує Сеулу новою війною

Північна Корея відкинула в п'ятницю, 21 травня, звинувачення у загибелі південнокорейського військового корабля Чхонан у Жовтому морі.

Офіційний Пхеньян пригрозив у випадку подальшого нагнітання ситуації з боку Сеула вийти з міжкорейської угоди про ненапад, що набула чинності у 1992 році.

"КНДР буде жорстко і нещадно реагувати, в тому числі, шляхом заморожування міжкорейських відносин, повного анулювання угоди про ненапад і всебічного згортання роботи з міжкорейської співпраці", - йдеться в офіційній заяві, поширеній Центральним телеграфним агентством Кореї (ЦТАК).

У заяві з Пхеньяну також говориться, що з цього моменту КНДР буде розглядати ситуацію у "військовій перспективі" і з цієї точки зору підходити до всіх питань відносин між Північчю і Півднем. Іншими словами, до південнокорейської влади в Північній Кореї тепер будуть ставитися як до потенційно військового супротивника.

"Маріонеткова кліка створила таку серйозну ситуацію на Корейському півострові, за якої війна може вибухнути в будь-який момент", - наголошується в заяві.

Влада Південної Кореї після проведеного розслідування оголосила, що причиною загибелі 26 березня корвета Чхонан став вибух торпеди північнокорейського виробництва, випущеної з підводного човна. В результаті інциденту тоді загинули 46 південнокорейських військовослужбовців.

У Пхеньяні назвали підсумки розслідування "фабрикацією", спрямованою на придушення КНДР за підтримки США і Японії.

У свою чергу міністр оборони Південної Кореї Кім Тхе Ен пообіцяв, що "змусить Північну Корею заплатити" за загибель військового судна. Президент країни Лі Мен Бак також засудив поведінку Пхеньяна, назвавши торпедування корабля зі 104 південнокорейськими моряками на борту порушенням перемир'я, підписаного країнами за підсумками Корейської війни 1950-1953 років.

Раніше Вашингтон назвав затоплення корабля Південної Кореї актом агресії з боку КНДР, який є загрозою міжнародному миру і безпеці.

РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Через загибель судна Пхеньян погрожує Сеулу новою війною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі