неділя, 29 серпня 2010 12:16

Через виверження вулкану евакуювали 12 тисяч людей (ФОТО)

Вулкан Сінабунг на індонезійському острові Суматра почав вивергатися, імовірно, вперше за 400 років.

Це змусило 12 тисяч людей покинути свої будинки. Інформації про постраждалих поки немає.

Вулкан викидає дим і попіл на висоту в сотні метрів. Лава почала вириватися назовні близько півночі за місцевим часом. Рятувальники почали евакуювати жителів навколишніх сіл.

Як повідомив глава індонезійського центру оповіщення про виверженнях вулканів, спочатку учені вважали, що вулкан розбудили дощі, але тепер схильні вважати основною причиною тиск розплавленої гірської породи і твердої речовини.

Місцеві фахівці оголосили "червоний", найнебезпечніший рівень вулканічного попередження.

"Незважаючи на зменшення активності вулкана з моменту його виверження, ми не знизили оголошений рівень (небезпеки вивергнення вулкану)", - сказав глава вулканічного центру на прізвище Суроно.

Індонезія є частиною так званого "Тихоокеанського вогняного кільця" - потужного тектонічного розлому.

Плита, що формує дно Індійського океану, "втискується" тут під азіатську плиту, частиною якої є Суматра. Накопичена напруга раз у раз вивільняється підземними поштовхами гігантської сили у вигляді землетрусів і вулканічної активності.

У серпні 1883 відбулося виверження вулкана Кракатау, що знаходиться в Зондській протоці між Явою і Суматрою.

26 серпня вдень на Кракатау почалися перші вибухи, які тривали до ранку 27 серпня. Від підземних поштовхів на прилеглих островах руйнувалися будинки.

27 серпня близько 10-ї ранку стався великий вибух, через годину - другий вибух такої ж сили. Більше 18 кубічних кілометрів уламків порід і попелу зметнулися в атмосферу.

Хвилі цунамі, викликаного вибухами, миттєво поглинули міста, селища, ліси на узбережжі Яви і Суматри. Багато островів зникли під водою разом з населенням. Цунамі було настільки потужним, що обійшло практично всю планету.

Всього на узбережжях Яви і Суматри було зметено з лиця землі 295 міст і селищ, загинули понад 36 тисяч чоловік, сотні тисяч залишилися без житла. Береги Суматри і Яви змінилися до невпізнання.

На узбережжі Зондській протоки родючий грунт був змитий аж до скельного ппрошарку. Від Кракатау уціліла тільки третя частина.

Нагадаємо, про останнє потужне виверження вулкану на півдні Ісландії навесні цього року.

Воно створило величезні проблеми для авіасполучення на всьому європейському континенті.

Хмара вулканічного попелу не тільки закрила небо над Європою, а й дісталася до Північної Африки. Були людські жертви.

Фото: Reuters/Newsru.com

Зараз ви читаєте новину «Через виверження вулкану евакуювали 12 тисяч людей (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі