вівторок, 06 травня 2008 15:12

Через війну іракці все більше страждають від браку їжі, води і медикаментів

ЮНІСЕФ заявило, що з великими труднощами стикаються гуманітарні працівники, коли намагаються допомогти десяткам тисяч іракців в охопленому війною Багдаді.

Тим часом, бої в іракській столиці не припиняються. Повідомляється, що найзапекліші зіткнення припадають на Садр-Сіті - район Багдада, де урядові сили ведуть боротьбу з бойовиками.

Останні сім тижнів іракські сили безпеки за підтримки американських військових намагаються роззброїти бойовиків, але зустрічають жорсткий опір.

ЮНІСЕФ попереджає, що під загрозою опинилися життя десятків тисяч людей.

Як передає дитячий фонд Організації Об"єднаних Націй, більше 150 тис люди часто позбавлені доступу до чистої води і їжі.

Багато іракців позбавлено свободи пересування через безперервні снайперські постріли і "розтяжки" вибухових пристроїв, якими усіяні дороги.

До того ж іракський уряд повідомляє, що в недавніх боях загинула близько тисячі людей. Більшість жертв - мирні жителі, з них близько 60% - жінки і діти.

В результаті боїв в Багдаді сильно пошкоджені водопровідні і каналізаційні труби, що загрожує спалахом інфекційних хвороб.

Лікарні заявляють про брак лікарських препаратів. Інші медичні установи часто не в змозі надати допомогу, оскільки відкриті лише в ту рідкісну годину, коли персонал може дістатися до роботи.

Багато клінік розташовано в районах, де йдуть бої.

У числі іншого, ЮНІСЕФ добивається від іракського уряду доступу до більшої кількості тих, що потребують допомоги в охоплених війною районах, щоб доставити туди цистерни з питною водою і медичні препарати.

До всього іншого, співробітники фонду також стурбовані повідомленнями про те, що бойовики починають вербувати в свої ряди дітей. Втім, незалежного підтвердження цієї інформації поки немає.

До речі, зазначимо, що днями кортеж з дружиною президента Іраку Джаляля Талабані був підірваний сьогодні на одній із вулиць Багдада, повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «Через війну іракці все більше страждають від браку їжі, води і медикаментів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі