середа, 26 січня 2011 13:57

Через тиск силовиків Україні можуть не дати $305 млн на боротьбу зі СНІДом

Через тиск силовиків Україні можуть не дати $305 млн на боротьбу зі СНІДом

Глобальний фонд боротьби зі СНІДом може відмовити Україні у наданні $305 млн. на подолання ВІЛ/СНІДу через "пресинг" правоохоронців на партнерські організації фонду в Україні.

Про це повідомляє Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ (ЛЖВ), передає "Deutsche Welle".

За даними цієї організації, життя понад 20 тисяч ВІЛ-позитивних українців, серед яких 1 тисяча 954 дитини, нині під загрозою, оскільки через "фінансові спекуляції" державних чиновників антиретровірусні препарати не були вчасно доставлені в українські СНІД-центри.

Голова координаційної ради Всеукраїнської мережі ЛЖВ Володимир Жовтяк заявив, що правоохоронці перевіряють не ці зловживання, а діяльність громадських організацій, які працюють із Глобальним фондом боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією.

Він пов'язує тиск правоохоронців на їхні організації з тим, що громадські активісти не мовчать про неналежне виконання Україною домовленостей з Глобальним фондом.

Фонд уважно спостерігає за процесами в Україні, сказав портфоліо-менеджер Глобального фонду боротьби з ВІЛ/СНІД, туберкульозом і малярією Андреас Тамберг.

"Дуже хотілося б побачити, що гроші Глобального фонду почали використовуватися цілеспрямовано і допомогли, врешті-решт, аби епідемія контролювалася на території країни", - сказав Тамберг і додав: "Вірус ВІЛ/СНІД не може бути переможений політичним тиском, політичними рішеннями".

Він зазначив, що Глобальний фонд може переглянути домовленості з Україною щодо фінансування програм боротьби з ВІЛ/СНІДом.

Міністерство охорони здоров'я повідомило, що зараз в Україні забезпечується безперервна антиретровірусна терапія для всіх ВІЛ-інфыкованих пацієнтів, які її отримують (18 328 пацієнтів за кошти держбюджету, 2 884 пацієнта за кошти Глобального фонду). Випадків переривання лікування не було.

На 2011 рік за державні кошти антиретровірусні препарати закуплені на загальну суму 142 821 тисяч гривень.

У МВС на запит роз'яснити ситуацію щодо перевірок діяльності організацій, які є головними виконавцями гранту Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією, відповіли, що нададуть таку інформацію, та поки не готові це прокоментувати.

У Генеральній прокуратурі при цьому заявляють, що перевірки деяких гуманітарних організацій проводяться з метою боротьби з наркоманією. "Медичні препарати, які гуманітарні фонди поставляють Україні, йдуть в нелегальне середовище. Оскільки вони приходять безкоштовно, то ці препарати продають наркоманам", - заявили в ГПУ Лізі.

Зараз ви читаєте новину «Через тиск силовиків Україні можуть не дати $305 млн на боротьбу зі СНІДом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі