Ексклюзиви
четвер, 03 лютого 2011 11:49

Через президента в Єгипті почалась громадянська війна (ФОТО)
24

У четвер, 3 лютого, єгипетська армія розгорнула військову техніку на каїрській площі Тахрір, де тривають сутички між прихильниками президента Єгипту Хосні Мубарака і антиурядовими демонстрантами.

На десятий день протистояння перейшло на новий рівень. Раніше протиборчі сторони як зброю використовували тільки камені, палиці й, у крайньому разі, гранати зі сльозоточивим газом і пляшки із запальною сумішшю. Тепер же площа Тахрір перетворилася на місце масового побоїща. Зранку там пролунали постріли. Жертвами перестрілки між протиборчими сторонами в центрі Каїра стали п'ятеро людей, 15 поранені.

Серед поранених і постраждалих - багато іноземних кореспондентів, які опинилися в центрі подій.

Молоді люди відтягали по мосту постраждалих і тіла загиблих. За словами протестувальників, група автоматників увірвалася на площу рано вранці і відкрила вогонь по людях, які здійснювали ранкову молитву.

Повідомляється, що таким чином виступили прихильники Мубарака. За деякими даними, це були снайпери. Між тим, молодь, яка виходила в ефір телеканалів, свідчила, що такими варварськими методами могли діяти тільки "злочинці на зразок тих, хто втік кілька днів тому зі столичних в'язниць і потім влаштовував мародерства в Каїрі".

Інтенсивна перестрілка тривала близько півгодини, потім все стихло.

Раніше, незважаючи на дію комендантської години і наказ влади залишити площу Тахрір, противники і прихильники Мубарака всю ніч провели в центрі міста, утримуючи свої позиції.

"Марші мільйонів" пройшли в Порт-Саїді, Бені-Суейфі, Шаркії, Танті, Махаллі, Дум'яті, Асьюті, Луксорі та багатьох інших містах. Всі гасла присутніх зводилися до одного: "Ні діалогу, поки Мубарак не піде!". Більшістю акцій керували активісти забороненої в країні організації "Брати-мусульмани".

Між тим, в провінціях тривають грабежі і розбої. Народні дружини і армія десятками заарештовують мародерів, вилучаючи сотні одиниць вогнепальної та холодної зброї.

У Ель-Міньї зробили другу за минулі дні спробу нападу на в'язницю. Група озброєних людей спробувала підпалити будівлю і відкрити головні ворота, щоб випустити ув'язнених. Охоронцям і дружинникам вдалося відбити атаку.

За даними МЗС України, в Єгипті зараз відпочивають близько шести тисяч українців. Перший літак для їх евакуації вже відправлено до країни. Другий планують відправити в п'ятницю.

За матеріалами: Вести, ИТАР-ТАСС

Фото: Reuters

Зараз ви читаєте новину «Через президента в Єгипті почалась громадянська війна (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути