субота, 08 березня 2008 14:47

Через неякісний контроль донорської крові в Україні можна заразитися гепатитом

В українських лікарнях при переливанні крові існує достатньо великий шанс зараження гепатитом. Причина - невисока якість вітчизняних систем для тестування крові і заборона державним медустановам на покупку імпортних тест-систем.

Про це повідомила завідувачка відділенням трансфузіології Національного інституту хірургії і трансплантології Лариса Вахненко в інтерв"ю "Дзеркалу тижня".

За її словами, існуючі нормативні документи і інструкції Міністерства охорони здоров"я прямо забороняють державним медустановам закупівлі зарубіжних препаратів для тестування крові у випадку, якщо існують вітчизняні аналоги. При тому, що, на думку лікарів, якість українських засобів діагностики залишає бажати кращого.

"Таким чином, ми, українці, не маємо можливості і права діагностуватися якіснішими діагностикумами, - констатує вона. - І це в країні, де епідемія СНІДу, гепатитів і туберкульозу!"

У той же час, за її словами, в приватних бесідах лікарі визнають, що приблизно кожен десятий зразок донорської крові, призначеної для переливання, заражений тим або іншим видом гепатиту.

Фахівець попереджає про крайню небезпеку занесених при переливанні крові гепатитів: "Посттрансфузіонний гепатит В або ще гірше С, у якій би формі він не перебігав, може спричинити тяжкі наслідки - цироз або рак печінки".

"Курс лікування від гепатиту С складає 10-15 тис дол - сума, яка в умовах нерозвиненої страхової медицини недоступна багатьом українським пацієнтам", - заявила Лариса Вахненко.

За інформацією Вахненко, в Україні вірусом гепатиту С інфіковано від трьох до п"яти відсотків громадян. "Через особливості прихованого перебігу хвороби до 90 відсотків хворих навіть не здогадуються про міну сповільненої дії у власному організмі", - констатує вона.

Нагадаємо, Верховна Рада України прийняла за основу проект закону про внесення змін до Закону "Про захист населення від інфекційних хвороб" (щодо контролю безпечності та якості медичних імунобіологічних препаратів).

Законопроектом пропонується доповнити перелік інфекційних хвороб, щеплення проти яких є обов"язковими, такими захворюваннями як гепатит Б, гемофільні інфекції та сказ, а також вдосконалити систему контролю за якістю та безпечністю медичних імунобіологічних препаратів, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Через неякісний контроль донорської крові в Україні можна заразитися гепатитом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі