вівторок, 01 квітня 2008 10:16

Через глобальне потеплення Бангладеш і Індію змиє

Через глобальну зміну клімату близько 130 мільйонів жителів Бангладеш, Індії і Пакистану стануть вимушеними переселенцями в найближчі 90 років.

Про це наголошується в доповіді професора Індійського технологічного інституту в Мадрасе Судхіра Челлі Раджана, поширеної міжнародною природоохоронною організацією "Грінпіс".

Зокрема в документі сказано, що "південноазіатський регіон може зіткнутися з наслідками кліматичних змін, серед яких зростання рівня моря і засухи, яким супроводить скорочення запасів прісної води і нестабільність мусонів".

Також фахівці прогнозують, що подальше глобальне потепління на чотири-п"ять градусів призведе до танення льодовиків і зростання рівня світового океану на один-пять метрів.

За словами вчених, жертвами цього процесу стануть в основному жителі прибережних регіонів, розташованих нижче за десять метрів над рівнем моря.

"Південноазіатський регіон може зіткнутися з наслідками кліматичних змін, серед яких зростання рівня моря і засухи, яким супроводить скорочення запасів прісної води і нестабільність мусонів", - мовиться в доповіді.

Вчені стверджують, що більше всього постраждають від цього процесу жителі Бангладеш, значна частина території якої знаходиться в зоні ризику.

У доповіді зазначається, що тут проживають більше 70 мільйонів людей і з великою вірогідністю вони спрямують до благополучнішої Індії.

Також стало відомо, що в Індії під загрозою затоплення опиняться дома і угіддя жителів узбережжя Західної Бенгалії, штату Андхра-Прадеш і Тамілнад.

У документі також мовиться, що не меншу небезпеку представляють засухи, причиною яких стає нестабільність мусонів і загроза танення льодовиків, що живлять велику частину річок в найгустіше населених районах на півночі країни.

Крім цього із слів ученого виходить, що серйозну загрозу представляє глобальне потеплення і для унікальних екосистем. "Екологічна стабільність мангрових лісів і коралових рифів опиниться під загрозою", - стверджує автор доповіді.

У свою чергу екологи з мадрасського технологічного інституту вважають, що поки що не пізно зупинити ці негативні процеси, якщо скоротити викиди парникових газів в атмосферу. Це дозволить уникнути загострення соціальних проблем через потік біженців, що перевершує за масштабами переселення 1947 року після розділу Британської Індії на Індію і Пакистан.

Нагадаємо, що 15 марта на саміті в Брюсселі голови 27 держав ЄС домовилися до березня майбутнього року ухвалити закони, спрямовані на скорочення до 2020 року викидів в атмосферу на 20% - порівняно з 1990 роком.

Найбільші спори під час переговорів викликала проблема скорочення викидів, які припадають на частку енергоємних галузей промисловості, - таких, як металургія, автомобілебудування і виробництво цементу, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Через глобальне потеплення Бангладеш і Індію змиє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі