неділя, 29 серпня 2010 13:40

Через чотири місяці звільнені моряки "Святої Софії" повернулися в Україну

Через чотири місяці звільнені моряки "Святої Софії" повернулися в Україну

Вчора в 14:52 літак з шістьма моряками судна "Свята Софія", які чотири місяці прожили на аварійному суховантажі в Червоному морі, приземлився в Одесі.

Про це повідомила прес-служба партії "Сильна Україна".

Геннадій Купчинський, Микола Газілов, Дмитро Чалапко, Руслан Чоботар, Євген Карматскій та Віталій Шульженко прилетіли в супроводі визволити їх з морського полону членів ініціативної групи, створеної під патронатом Сергія Тігіпка.

За словами керівника групи, голови Одеської обласної парторганізації "Сильної України" Світлани Фабрикант, стан здоров'я моряків задовільний.

"За їх життя можна не боятись, але їм потрібно буде багато часу, щоб поправити здоров'я й відновитися морально", - повідомила Світлана Фабрикант.

На початку травня "Свята Софія", яка прямувала до Індії з небезпечним вантажем - фосфатними добривами, була визнана аварійним і немореходним судном інспекцією Суецького каналу.

Через борги судновласника перед владою судно не пустили в єгипетський Порт-Саїд.

На "Святій Софії" не було електрики, продуктів харчування та води.

У трюмі почало протікати, і воду доводилося постійно відкачувати вручну. Український судновласник і місцева влада відмовлялися допомогти команді.

"Кожен день ми могли піти на дно. Двічі ми посилали сигнали SOS, вісім разів сигналили ракетами, але на нас ніхто не звертав уваги, ніхто не хотів допомагати ", - розповіли моряки.

Представникам "Сильної України", які вилетіли до Єгипту 22 серпня, вдалося переконати єгипетську владу дозволити зійти морякам на берег і домовитися про буксирування судна в порт. Також вони доставили на судно продукти, воду та дрова.

Тим часом операція з порятунку екіпажу "Святої Софії" триває.

На борту залишилися ще п'ять моряків на чолі з капітаном, які будуть супроводжувати вантаж під час буксирування судна. Протягом двох тижнів вони теж зможуть повернутися додому.

"Ми забезпечуємо їм політичну й матеріальну підтримку. Крім того, ми найняли адвоката, тому що самі моряки правди не знайдуть. Ми доб'ємося, щоб всі вони отримали свою зарплату. Якщо ні - то у судновласника будуть проблеми, в тому числі юридичні ", - повідомив лідер "Сильної України" Сергій Тігіпко, за підтримки якого було засновано фонд" Ассоль ".

Нагадаємо про недавню біду на судні "Аріані". Тоді за українських моряків довелося внести викуп.

Подробиці

Зараз ви читаєте новину «Через чотири місяці звільнені моряки "Святої Софії" повернулися в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі