Ексклюзиви
пʼятниця, 16 січня 2009 13:46

Через 55 років Чорнобиль стане екологічно безпечним

За 55 років на місці Чорнобильської АЕС має бути екологічно безпечна зона. Таку мету передбачено у відповідній загальнодержавній програмі, яку ухвалила Верховна рада. Незалежні екологи сумніваються, що її вдасться досягти у визначені терміни. Причина – відставання з будівництвом сховищ ядерних відходів та відпрацьованого палива.

До 2064 року мають завершитися демонтаж чорнобильських атомних блоків та очищення промислового майданчика. Все це – коштом України, міжнародної технічної допомоги та внесків фізичних і юридичних осіб. За цей час передбачається остаточно зупинити вцілілі енергоблоки, законсервувати їх і витримати понад двадцяти років перед цілковитим демонтажем реакторні установки.

Найбільше дивує те, що левову частку фінансування цих заходів бере на себе держава, а от компанія "Енергоатом" звільняється від фінансової відповідальності за вивід з експлуатації одного зі своїх підприємств, сказав "Німецькій хвилі" Олексій Пасюк з Національного екологічного центру. На думку еколога, фінансувати такі заходи мають не платники податків.

Екологи, каже Пасюк, домагаються, аби "Енергоатом" вже сьогодні накопичував кошти від прибутків АЕС для їхнього подальшого безпечного для довкілля та людей закриття, повідомляє ТСН

Зараз ви читаєте новину «Через 55 років Чорнобиль стане екологічно безпечним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути