вівторок, 06 травня 2008 12:09

Центробанк Зімбабве випустив банкноту номіналом 250 млн доларів

У міру того, як національна валюта Зімбабве все більш і більш знецінюється, центральний банк цієї африканської країни ввів в обіг купюри номіналом 100 і 250 мільйонів зімбабвійських доларів, повідомляє earthtimes.

Запуск в звернення нових банкнотів, про яке офіційно оголосили по державному телебаченні в понеділок увечері, відбувся всього через місяць після того, як центробанк ввів в обіг 50-мільйонну банкноту.

Проте при інфляції, яка в Зімбабве складає неймовірні 165 тис. відсотків річних, за 50 млн доларів вже стало неможливо купити буханку хліба, яка коштує близько 80 млн. Зв"язка з п"яти бананів на ринку коштує 100 млн доларів.

Нові банкноти, як і всі банкноти Зімбабве, мають обмежений термін дії, який на них вказаний. Наприклад, дрібніші банкноти дійсні до червня 2008 року. В понеділок в банках за 1 американський долар давали 200 мільйонів зімбамвійських.

Днями в Зімбабве були оголошені офіційні результати президентських виборів. За офіційними даними лідер опозиції Морган Тсвангираї отримав 47,9% голосів, а президент Роберт Мугабе, при якому країну вразила жорстока економічна криза, - 43,2%, тому було заявлено про необхідність другого туру.

В той же час підтримувана американцями опозиція відмовилася визнавати офіційні підсумки, заявивши, що Тсвангираї отримав більше 50% голосів і тому в другому турі немає необхідності.

Зараз ви читаєте новину «Центробанк Зімбабве випустив банкноту номіналом 250 млн доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі