вівторок, 18 березня 2008 16:27

Чехія збільшить кількість економічних шпигунів у Росії

Чехія хоче захистити від російського бізнесу енергетичний сектор. Там упевнені, що постачання і ціни на енергоносії стали ефективним інструментом російської зовнішньої політики. Москва ж неодноразово спростовувала заяви про використання енергетики в зовнішній політиці країни, повідомляє "Взгляд".

У спеціальній доповіді чеського МВС йдеться про те, що уряд цього року збільшить штат співробітників зовнішньої розвідки. Причому, число співробітників розвідки поповниться не тільки за рахунок агентів, але й аналітиків.

Розмови про залежність Європи від постачань російських енергоносіїв точаться давно. До останнього моменту йшлося про створення альтернативних каналів для постачання енергоресурсів, можливості інтеграції зарубіжних компаній до Росії, а також розвитку альтернативних джерел енергії (головним чином це стосується Німеччини і Франції, де великий відсоток енергетики дає атомна галузь).

Але головним критиком Росії у використанні природних ресурсів для політичного тиску залишаються Сполучені Штати. Не так давно сенатор-республіканець Річард Лугар звинуватив Росію у використанні "енергетичного шантажу" у стосунках із сусідніми державами.

Ще сенатор визнав, що енергію як зброю можуть використовувати Іран та Венесуела. В середині лютого держкомпанія Венесуели Petroleos de Venesuela заявила про припинення нафтових постачань американській Exxonmobil у відповідь на виграні останньою судові позови. За рішенням британської Феміди активи венесуельської кампанії на суму 12 млрд доларів були заморожені.

Річард Лугар говорив і про загрозу збройного конфлікту через брак енергії в Європі в найближчі десятиліття, закликавши враховувати цю енергетичну загрозу в діяльності НАТО.

Зараз між США і Чехією розвивається співпраця у сфері безпеки. Вашингтон має намір розмістити під Прагою станцію радіолокації, яка увійде до третього позиційного району американської протиракетної оборони.

Росія, у свою чергу, всіляко заперечує звинувачення в енергетичному шантажі. За словами міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, подібні звинувачення "не мають під собою ніяких підстав".

Обраний 2 березня президентом Росії Дмитро Медведєв у інтерв"ю журналу "Итоги" заявив, що зовнішня політика Росії не зазнає серйозних змін: "з ким буде можливо - дружитимемо, з ким ні - не будемо, без озирань на думку Заходу, яка часто буває аж надто упередженою".

"За бажання і США можна назвати фінансовим агресором і економічним терористом", вважає Медведєв.

"Коли чую заклики до Росії проявляти більше гнучкості, гадаю, що років десять тому, напевно, погодився б з порадою. А зараз уже не можу. Якби ми не зайняли в якихось питаннях жорстку позицію, до нас досі ставилися б як до третьорозрядної країни", - переконаний новий глава держави.

26 жовтня 2007 року парламент Чехії ухвалив рішення не проводити спеціальний референдум про розміщення в країні американської бази протиракетної оборони (ПРО), попри те, що супротивниками такого рішення виступає практично половина населення країни. На проведенні референдуму наполягали деякі чеські політики, але їх було всього 76 за необхідних 120 голосів, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Чехія збільшить кількість економічних шпигунів у Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі