понеділок, 22 вересня 2008 22:22

Чехія оприлюднила договір про США на базі ПРО

Міністерство оборони Чехії на своєму інтернеті-порталі оприлюднило текст договору про умови перебування в країні американських військовослужбовців (SOFA), які знаходитимуться на базі ПРО США.

Текст чесько-американського договору, що складається з преамбули і 34 статей, опублікований на чеській мові і займає 29 сторінок.  Договір SOFA в минулу п"ятницю підписали в Лондоні міністр оборони Чехії Власта Парканова і глава Пентагону Роберт Гейтс.

Держсекретар США Кондоліза Райс і міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберг 8 липня підписали основний договір про розміщення на чеській території американського радара системи протиракетної оборони (ПРО).

Переговори по SOFA велися між Прагою і Вашингтоном 16 місяців.

На чеському полігоні Брди з"явиться величезна куля - радар заввишки 30 метрів. Територія під американський об"єкт ПРО вже захищена і охороняється чеськими військовослужбовцями. Найближчим часом до Чехії прибудуть американські геологи і гідрологи, які завершать всі необхідні виміри для установки радара, який має бути готовий до експлуатації до 2014 року.

Американці стверджують, що станція (РЛС) радіолокації ПРО не нанесе шкоди здоров"ю жителів довколишніх населених пунктів.

За даними соціологів, близько 70% громадян Чехії висловлюються проти розміщення в країні радара ПРО США.

Підписання двох чесько-американських договорів ще не дає стовідсоткової гарантії, що радар США з"явиться на території Чехії. Документи мають бути ратифіковані обома палатами парламенту після чого підписані президентом країни Вацлавом Клаусом.

Плани розміщення в Чехії бази ПРО США давно розділили чеських політиків на два табори.

За ратифікацію в Палаті депутатів виступає правляча Цивільна демократична партія, яка не має в парламенті більшості. Частина депутатів від Партії Зелених, що входять в правлячу коаліцію, не згодні з розміщенням радара. Провідна опозиційна Чеська соціал-демократична партія вимагає проведення референдуму з даного питання. Чеські комуністи голосуватимуть проти розміщення радара ПРО США на території країни, повідомляє РІА Новости.
Зараз ви читаєте новину «Чехія оприлюднила договір про США на базі ПРО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі