вівторок, 21 серпня 2007 16:48

Чехія не розміщуватиме американську ПРО до кінця року

Чехія не ухвалить рішення про розміщення на своїй території елементів американської системи ПРО до кінця року, заявив у вівторок журналістам в Москві замміністра оборони Чехії Мартін Бартак.

"Рішення буде ухвалено в парламенті. Ми продовжуватимемо переговори і не відмовимося від розгляду пропозицій Російської Федерації про сумісне використання російських можливостей. Крім того, ми дуже ретельно стежитимемо за ходом переговорів з даного питання між Росією і США", - сказав він після переговорів з начальником Генштабу ВС РФ Юрієм Балуєвським.

Бартак також заявив, що проблема ПРО є самостійною і не повинна вплинути на розвиток співпраці Росії і Чехії, зокрема у сфері ВТС.

Росія виступає категорично проти розміщення елементів американською ПРО в Східній Європі. Президент РФ Володимир Путін в рамках саміту G8 запропонував Джорджу Бушу як альтернатива сумісне використання в цілях ПРО Габалінськой РЛС, яку Росія орендує у Азербайджану. На думку російської сторони, це дозволить США відмовитися від планів розміщення елементів системи протиракетної оборони в Чехії і Польщі.

Крім Габалінськой РЛС, Росія пропонує американцям спільно використовувати РФ, що будується на півдні, в Армавірі станцію по попередженню ракетних пусків. Сьогоднішня зустріч Балуєвського і Бартака співпала з роковинами введення військ країн Варшавського договору до Чехословакії в серпні 1968 року, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Чехія не розміщуватиме американську ПРО до кінця року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі