середа, 30 квітня 2008 12:02

CBS: США готуються напасти на Іран

Телеканал CBS дізнався про те, що Пентагон віддав розпорядження про підготовку плану нападу на Іран. Крім того, ведеться розробка тексту ультиматуму, який буде пред"явлений Ірану, якщо він не припинить дестабілізовувати ситуацію в регіоні.

За словами одного з американських військових, підготовка була почата у зв"язку з тим, що політика Ірану в регіоні стає все більш агресивнішою, він продовжує експортувати зброю до Іраку, де вона використовується проти американських військових, а також не припиняє роботи зі збагачення ураном.

"Іранці фактично вбивають американських військовослужбовців в Іраку", - цитує CBS міністра оборони США Роберта Гейтса.

Гейтс, проте, стверджує, що ніякої підготовки до військової операції проти Ірану не ведеться, передає FrancePresse. Крім того, у вівторок він заявив, що швидке прибуття в Перську затоку корабля ВМС США "Аврам Лінкольн" не може служити ознакою агресії, але є лише "нагадуванням" про військову присутність США.

В даний час в Перській затоці знаходиться інший корабель ВМС США - "Гарі Трумен". Представник ВМС США Джеф Девіс (JeffDavis) повідомив, що кораблі знаходитимуться в затоці не більше двох днів, і "Гарі Трумен" покине район Перської затоки після того, як його в черговому порядку змінить "Аврам Лінкольн".

Зростання напруженості у відносинах Ірану і США, окрім інших причин, пов"язують з протистоянням "Армії Махді" під керівництвом Муктади аль-Cадра і американських військ в Іраку. Як заявляв раніше головнокомандуючий озброєними силами США в Іраку генерал Девід Петреус (DavidPetraeus), іранське угрупування "Кудс", що входить до складу Корпусу вартових ісламської революції, - частини озброєних сил Ірану, - фінансує і забезпечує зброєю "Армію шиїтів Махді".

Голова Комітету начальників штабів США Майкл Маллен (MichaelMullen), у свою чергу, в своєму виступі в п"ятницю попередив Іран: "Помилково було б вважати, що США не має в своєму розпорядженні сил для завдання удару". Проте він визнав, що США зараз не бачить необхідності в нападі на Іран і не потребує ще однієї війни на Близькому Сході, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «CBS: США готуються напасти на Іран». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі