середа, 14 листопада 2007 15:03

Чавес: якщо США нападуть на Іран, ціна нафти підскочить до 200 доларів

Президент Венесуели Уго Чавес заявив, що ціна на нафту підскочить до 200 доларів за баррель, якщо США нападуть на Іран.

Уго Чавес, який цього року вже двічі зустрічався з іранським президентом Махмудом Ахмадінежадом, оголосив 11 листопада, що збирається відвідати Іран "в найближчий день".

Нафтові ціни в межах 80-100 доларів за баррель є справедливими, і Венесуела прагнутиме зберегти їх на цьому рівні, сказав Уго Чавес.

"Ми прагнемо до стабілізації цін на рівні 100 доларів за баррель протягом кількох років", - заявив він. За його словами, ціни останні 30 років були дуже низькими, і сьогоднішні 100 доларів за баррель відповідають 30 в 1973-74 роках. Ще в 2002 році Чавес називав "правильною" ціну в 22-28 доларів за баррель.

На думку Чавеса, поточні ціни не дестабілізують світову економіку. Він вважає, що зростання цін частково викликане "ірраціональним" зростанням попиту в розвинених країнах, і що вони дають привід задуматися про надмірне споживання.

Президент Венесуели повідомив, що використовує майбутню зустріч глав країн ОПЕК для обговорення допомоги бідним країнам.

"Ми збираємося запропонувати схеми захисту бідних країн світу, - сказав він. - Якщо ціни затвердяться на рівні 100 доларів, ми могли б створити міжнародний гуманітарний фонд і направляти 100 млрд доларів щорічно на боротьбу з убогістю в Африці, Азії і Латинській Америці", повідомило ВВС.

Зараз ви читаєте новину «Чавес: якщо США нападуть на Іран, ціна нафти підскочить до 200 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі