понеділок, 17 грудня 2007 10:55

Частка контрафактної нафтопродукції на українському ринку складає 10-15%

Чеченські технології з кустарної переробки сирої нафти набирають популярність в нашій країні.

Координатор групи експертів з реалізації енергетичного меморандуму Україна ЄС Олександр Тодійчук повідомив, що на території України виявлено близько 120 примітивних міні-заводів, що проводять нафтопродукти, які потім реалізуються через АЗС.

У Чечні подібний технологічний процес нафтопереробки називають самоваром. У публікаціях російської преси кількість таких самоварів в опальній кавказькій республіці коливається від 600 до 1000.

Розповідаючи про масштаби нелегальної нафтопереробки в Україні, Тодійчук послався на результати дослідження, проведеного за замовленням однієї зарубіжної компанії, зацікавленої в розширенні своєї присутності на українському ринку.

"Нелегальна нафтопереробка негативно відбивається на якості палива, яке реалізується на українських АЗС. В той же час вона дозволяє до певної міри гальмувати зростання цін на нафтопродукти в країні і тримати їх на рівні нижче середньоєвропейського", - відзначив експерт.

Доказ нелегальної нафтопереробки в офіційній статистиці виявили експерти центру "Номос" в ході дослідження "Прозорість доходів нафтогазового сектора України", проведеного за підтримки фонду "Відродження". Вони з"ясували, що з кожним роком збільшується розрив в облікових даних Держкомстату і Мінпаленерго з видобуткуі нафти і газового конденсату, які використовуються для виробництва різних видів палива.

Минулого року різниця склала майже 3%. У вартісному еквіваленті це 275,8 мільйона гривень (у цінах нафти на українських аукціонах) або 315-340 мільйонів гривень (у світових цінах).

Тодійчук прогнозує, що за підсумками 2007 року ці показники збільшаться мінімум удвічі.

"Щорічне збільшення розбіжностей в офіційній статистиці неможливо об"єктивно пояснити відмінностями в методології статистичного обліку. Неврахована офіційно нафта використовується в тіньових схемах нелегальної нафтопереробки", - говорить директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар.

Виконавчий директор консалтингової компанії UPECO Сергій Куюн повідомив видання, що частка контрафактної нафтопродукції на українському ринку складає 10-15%.

У Мінпаленерго і держкомпанії "Укртранснафта", яка відповідає за експлуатацію магістральних нафтопроводів, вважають, що тіньовій нафтопереробці в Україні сприяє зростання розкрадання сировини з трубопроводів він добре організований і має реальні ринки збуту.

Для запобігання розкраданням на базі "Укртранснафти" були створені підрозділи відомчої охорони, які оснащені, зокрема, спеціальним автотранспортом підвищеної прохідності, приладами пошуку трубопроводів і несанкціонованих врізань.

За словами міністра палива і енергетики Юрія Бойко, не дивлячись на те, що впродовж останніх років спостерігається стійка тенденція до зменшення загальної кількості правопорушень, здійснених на об"єктах нафтогазового комплексу, держава продовжує зазнавати від несанкціонованого відбору нафтопродуктів значні збитки, повідомляє Цензор.

Зараз ви читаєте новину «Частка контрафактної нафтопродукції на українському ринку складає 10-15%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі