середа, 14 травня 2008 15:14

Буш вважає ізраїльський народ "близьким другом" і союзником у боротьбі з тиранами

Сполучені Штати та Ізраїль "збудували довговічний союз між двома демократіями для боротьби з терористами і тиранами" і мають намір "розвивати свою дружбу надалі", заявив президент США Джордж Буш в Тель-Авіві, куди він прибув 14 травня на святкування 60-річчя єврейської держави.

"Обидва наших народи зіткнулися з серйозними труднощами на початку свого становлення. Ми збудували сильні демократичні держави, щоб захищати свободи, дані нам всемогутнім Богом", - сказав Буш під час урочистої церемонії зустрічі американської делегації в аеропорту Бен-Гуріона, пише РИА "Новости".

"Ми вважаємо Святу Землю особливим місцем, і ми вважаємо ізраїльський народ своїм близьким другом", - додав американський президент і закінчив свій короткий виступ традиційним єврейським вітанням "Шалом".

Прем"єр-міністр Ізраїлю Ехуд Ольмерт назвав візит Буша екстраординарним жестом дружби. Президент Шимон Перес заявив, що за 60 років свого існування єврейська держава "ні на день не відмовлялася від демократичних принципів і не втрачала прагнення до миру".

Потім, звертаючись до Бушу, президент Ізраїлю додав: "Ви стояли на нашому боці, як ніхто інший, - і сонячним ранком, і в штормову погоду", цитує Бі-Бі-Сі.

Буш прибув до Ізраїлю з короткочасним візитом, його супроводжують його дружина Лора і держсекретар Кондоліза Райс. Сьогодні ввечері він виступить на присвяченій 60-річчю Держави Ізраїль конференції, яка пройде в Єрусалимі і на якій серед гостей будуть колишній президент СРСР Михайло Горбачов і колишній державний секретар США Генрі Кіссинджер.

Але участь в святкуванні 60-річчя єврейської держави - не єдина мета візиту американського президента. В ході цієї поїздки він спробує додати свіжого імпульсу регіональному мирному процесу: сприяти прогресу на переговорах між Ізраїлем і Палестиною.

На зустрічі з ізраїльськими журналістами в Білому домі він сам з гордістю сказав, що є першим президентом США, який висунув ідею створення палестинської держави, і до цього часу щиро вважає, що саме створення "двох держав для двох народів" є заставою досягнення миру на Близькому Сході.

Тим часом оглядачі зазначають, що палестинці зберігають жорсткі внутрішні суперечності, а позиція ізраїльського прем"єра ослаблена звинуваченнями в корупції, нинішній момент не представляється таким вже сприятливим. І навряд чи господареві Білого дому вдасться переконати сторони зробити дійсно рішучі кроки у напрямку до миру.

Про ситуацію в регіоні кажуть, наприклад, повідомлення палестинських медиків про те, що під час прибуття Буша на Близький Схід в секторі Газа в ході ізраїльської військової операції були убиті щонайменше четверо палестинців.

До речі, для забезпечення безпеки перебування Буша в Ізраїлі виділено близько 800 ізраїльських поліцейських і агентів спецслужб, що діють разом з американськими співробітниками президентської служби безпеки. Ще більше 12 тисяч вартових порядку забезпечують порядок в Єрусалимі на час проведення "президентської конференції", повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Буш вважає ізраїльський народ "близьким другом" і союзником у боротьбі з тиранами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі