четвер, 27 листопада 2008 11:48

Буш помилував відразу двох індичок в День подяки

Буш помилував відразу двох індичок в День подяки
Традиційну церемонію "помилування" індички на честь загальнонаціонального свята, Дня подяки, що відзначається сьогодні, 27 листопада, в США, провів президент Джордж Буш.

Глава Білого дому повідомив, що сьогодні ним "помилувано" відразу двох індичок: з урахуванням минулих президентських виборів вони "були обрані шляхом демократичного процесу".

Тепер птахи на ім"я Пампкін та Пекан будуть відправлені літаком в Діснейленд, де очолять традиційний парад на честь Дня подяки. Нинішнє свято стане для Буша останнім за його восьмирічне президентство.

Відзначимо, що індичка - неодмінний атрибут святкового столу в День подяки. Птах, обраний символом свята цього року, походить з міста Еллсворт (штат Айова). Вік цієї індички - 20 тижнів, а вага - більше 20 кілограмів. Спеціально для участі в святкових заходах птаха виростили в Національній федерації індичок.

У 2008 році церемонія помилування індички президентом США відбудеться в 61-й раз. Початок цього ритуалу припадає на 1947 рік, при президентові Гарі Трумені. Втім, і до Трумена всі американські президенти, починаючи з Аврама Лінкольна, в День подяки отримували в подарунок індичку.

Нагадаємо, що в минулому році Президент США Джордж Буш також помилував двох індичок, яких "згідно волі американців, які взяли участь в опитуванні" по інтернету, назвали Травень та Квітка.

Історія свята бере початок в листопаді 1620 року. Тоді група англійців, гнаних релігійним переслідуванням з батьківщини, висадилася на східному узбережжі Америки, що згодом було названо Новою Англією. Вони розбили табір недалеко від того місця, де зараз знаходиться місто Плімут в штаті Массачусетс. Клімат виявився достатньо суворим, і майже половина переселенців загинула від хвороб і холоду. Ті ж, хто залишився живий (їх було близько 50 людей), познайомилися з місцевими індійцями, які навчили чужоземців мистецтву виживання та сільськогосподарським навикам.

На честь першого рясного урожаю, за англійською традицією, і для підйому духу переселенців, було влаштовано велике свято, на яке запросили і місцевих індійців, які принесли до святкового столу великих птахів, пізніше названих індичками.

Офіційна назва - День подяки - свято отримало в 1789 році. Тоді ж була встановлена і дата свята. За версією тодішнього президента США Джорджа Вашингтона це свято було днем подяки американцям своїй конституції.

По-справжньому національним святом День подяки став в 1863 році, коли президент Аврам Лінкольн під час громадянської війни закликав сторони сісти разом за стіл (переговорів), як під час Дня подяки. Проте війна закінчилася лише в 1865 році. З того часу День подяки святкується в четвертий четвер листопада.

Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «Буш помилував відразу двох індичок в День подяки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі