четвер, 20 березня 2008 12:35

Буш підтримав намір Грузії вступити у НАТО

 Президент США Джордж Буш у середу заявив про підтримку прагнення Грузії у певний момент вступити у НАТО. Американський лідер, проте, не повідомив, чи має намір він ініціювати цей процес на квітневому саміті альянсу у румунському Бухаресті, пише The Washington Post.

Російський президент Володимир Путін чітко дав зрозуміти, що він проти прийняття у  НАТО України і Грузії – колишніх республік Радянського Союзу. У результаті частина держав альянсу стала побоюватися спровокувати конфлікт з Росією.

Після вчорашньої зустрічі з грузинським президентом Михайлом Саакашвілі в Овальному кабінеті Джордж Буш висловив бажання рано чи пізно побачити Грузію у складі НАТО. "Вважаю, НАТО виграє від вступу Грузії. Вважаю, Грузія виграє, ставши частиною НАТО. І я повідомив президентові, що саме з цим посланням незабаром поїду до Бухареста", – заявив Буш.

Саакашвілі подякував Бушу за підтримку "устремлінь Грузії щодо НАТО". Проте радники Білого дому відзначають, що поки рішення про те, чи запропонують Грузії і Україні конкретний план дій для вступу в НАТО, не прийняте. Подібний план включає список дій, які країнам необхідно здійснити протягом кількох років.

Джерело, добре поінформоване про американо-російські відносини, повідомило, що Буш намагається висловити підтримку Грузії і Україні без ризику порушити зв"язки з Путіним, який також буде присутній на квітневому саміті.

Останнім часом США розійшлися з Росією по ряду питань, у числі яких статус Косова і плани по розміщенню елементів американської протиракетної системи у Східній Європі. Проте офіційні особи у США висловлюють надію, що держсекретар Кондоліза Райс і міністр оборони Роберт Гейтс у ході візиту до Москви на цьому тижні поклали початок потеплінню.

Буш "не хоче провокувати Путіна прямо зараз", пояснює Ендрю Качинс, старший науковий співробітник Центру стратегічних і міжнародних досліджень. "Проте він намагається поєднати несумісні речі", – додає експерт, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Буш підтримав намір Грузії вступити у НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі