пʼятниця, 14 вересня 2007 08:48

Буш оголосив про початок виведення військ з Іраку

Глава Білого дому заявив, що успіхи в Іраку дозволяють часткове виведення військ США з цієї країни. Виступаючи в прямому ефірі американських телеканалів, він оголосив про плани вивести з Іраку близько 21 тисячі вояків до середини 2008 року.

Джордж Буш розпочав телевізійне звернення до американського народу зі слів про те, що допомога Іраку є "моральним і стратегічним імперативом" для США.

"Ірак – союзник США – б"ється за своє виживання. Терористи й екстремісти, які ведуть з нами війну по всьому світу, прагнуть повалити іракський уряд, отримати домінуючі позиції у регіоні і завдати нам удару в нас удома", – наголосив Буш. "Цей союзник довірився США, і сьогодні у нас є лише один моральний і стратегічний імператив: ми маємо допомогти Іраку завдати поразки тим, хто загрожує його майбутньому і загрожує також нашому майбутньому", – сказав він.

Президент Сполучених штатів заявив, що успіхи в Іраку дозволяють почати виведення частини військ США з цієї країни. За його словами, метою збільшення чисельності американських військ в Іраку цього року було "забезпечити безпеку і допомогти іракським військам підтримувати її". "Наш успіх у виконанні цих завдань дозволяє нам тепер почати повертати частину наших солдатів додому", – заявив він.

Джордж Буш пояснив, що він підтримав рекомендації командувача американським військовим контингентом в Іраку генерала Девіда Петреуса. "Він (Петреус) рекомендував, щоб ми не здійснювали заміну 2,2 тисяч морських піхотинців, які повинні покинути провінцію Анбар в кінці цього місяця. Окрім цього, він говорить, що скоро буде можна повернути додому бойову бригаду сухопутних сил для загального скорочення військ на 5 тисяч 700 чоловік до Різдва", - сказав Буш. "Він (Петреус) також чекає, що до липня ми зможе скоротити рівень наших військ з 20 бойових бригад до 15", - сказав президент США. "Я прийняв рекомендації генерала Петреуса", - заявив глава Білого дому, але при цьому він не назвав точне число американських солдатів, що виводилися.

Джордж Буш повідомив, що нова доповідь адміністрації США про військово-політичну ситуацію в Іраку буде подана в конгрес США в березні 2008 року. Він сказав, що доручив представити доповідь командувачеві американськими військами в Іраку генералові Девіду Петреусу та послу США в Іраку Райану Крокеру. "Вони нададуть свіжу оцінку ситуації в Іраку, рівня військ і ресурсів, які нам необхідні, щоб реалізувати наші завдання в царині національної безпеки", – сказав Буш.

Чільник держави також заявив про важливість для США завдати поразки "Аль-Каїді" і протистояти Ірану. "Ми повинні завдати поразки "Аль-Каїді", протистояти Ірану, допомогти афганському уряду, працювати заради миру на Святій Землі, а також укріпити наші збройні сили, щоб взяти верх у боротьбі проти терористів і екстремістів", – заявив Буш. "Америка життєво зацікавлена в запобіганні хаосу на Близькому Сході", – наголосив президент США.

Президент Буш звернувся до міжнародного співтовариства з проханням про надання допомоги Іраку. "Успіх вільного Іраку має значення для кожної цивілізованої нації. Ми дякуємо тим 36 держав, чиї війська перебувають у Іраку, а також багатьом іншим, які допомагають цій молодій демократії", – заявив він. "Ми закликаємо всі країни надати допомогу [Іраку] через реалізацію міжнародної угоди щодо пожвавлення іракської економіки і за допомогою участі в конференції сусідів для розширення співпраці і подолання труднощів у регіоні, а також через підтримку нової і розширеної місії ООН в Іраку", – цитує президента США. РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Буш оголосив про початок виведення військ з Іраку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі