субота, 17 травня 2008 18:53

Буш і Мубарак обговорили ситуацію на Близькому Сході

Американські політики проводять активні переговори з лідерами мусульманських країн з приводу ситуації на Близькому Сході. Президент США Джордж Буш і єгипетський лідер Хосні Мубарак обговорили поновлення палестино-ізраїльского мирного процесу. В той же час один з опонентів Буша, спікер палати представників американського конгресу Ненсі Пелосі в суботу прилетіла до Багдаду.

Очікується, що американський лідер також проведе переговори з головою Палестинської національної адміністрації (ПНА) Махмудом Аббасом, палестинським прем"єром Салямом Фаядом і королем Йорданії Абдаллою Другим.

Раніше Буш прибув в єгипетське курортне місто Шарм Аш-Шейх для участі в близькосхідній сесії Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ), яка відкривається в неділю.

Єгипет став останнім етапом близькосхідного турне президента США, в рамках якого він відвідав Ізраїль і Саудівську Аравію. Головною частиною поїздки став триденний візит до Ізраїлю, приурочений до 60-ліття заснування єврейської держави. В рамках візиту Буш провів переговори з президентом Ізраїлю Шимоном Пересом і прем"єр-міністром Ехудом Ольмертом, виступив з мовою перед депутатами Кнесета.

Буш також назвав Ізраїль головним союзником США в боротьбі з екстремістськими силами регіону.

До екстремістських сил американський президент зараховує не тільки терористичну мережу "Аль-каїда", але також ліванський рух "Хезболлах" і палестинське ХАМАС. При цьому він не згадав про свою обіцянку добитися проголошення палестинської держави до кінця 2008 року.

На арабському світі багато хто розцінив мову Буша як ще один доказ того, що США не можуть виступати як неупереджений посередник близькосхідного врегулювання.

Напередодні Буш відвідав Саудівську Аравію, де в його присутності був підписаний меморандум про взаєморозуміння між двома країнами у сфері мирного використання атомної енергії.

В той же час жорсткий критик Буша, спікер палати представників американського конгресу Ненсі Пелоси в суботу прилетіла до Багдада на переговори з іракським урядом.

Очікується, що Пелосі проведе переговори з прем"єр-міністром Іраку і іншими високопоставленими лідерами країни. Представник посольства США в Багдаді повідомив, що Пелосі також має намір зустрітися з американським послом Райаном Крокером і командувачем американським угрупуванням в Іраку генералом Девідом Петреусом.

Представниця Демократичної партії вважається одним з критиків політики США в Іраку. Зокрема вона очолювала партійну опозицію вирішенню президента США Джорджа Буша на початку 2007 року послати додаткові 30 тисяч солдатів до Іраку.

Нагадаємо, нещодавно палата представників конгресу США затвердила поправку до бюджетного законопроекту про фінансування війни в Іраку, що містить вимогу про негайний початок виведення американських військ із цієї країни, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Буш і Мубарак обговорили ситуацію на Близькому Сході». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі