середа, 11 червня 2008 17:23

Буш і Меркель погрожують Ірану новими санкціями

Президент США Джордж Буш заявив після переговорів з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, що хотів би вирішити проблему ядерної програми Ірану мирним шляхом, проте для тиску на Тегеран розглядаються всі можливості без виключення.

На прес-конференції після переговорів Буш і Меркель також відзначили, що якщо Іран не погодиться на співпрацю з міжнародним співтовариством, його чекатимуть нові санкції.

"Я тільки що сказав, що розглядаються всі без виключення можливості, - відзначив американський лідер. - Наш пріоритет - це вирішення проблеми дипломатичним шляхом, і саме цим ми зайняті. Наш сигнал іранському керівництву - дуже чіткий".

Меркель у свою чергу відзначила, що "подальші санкції проти Ірану не можна виключати", проте такі заходи ще повинні бути схвалені Радою Безпеки ООН.

Після зустрічі з Меркель Буш заявив також про можливість укладення стратегічної угоди між Вашингтоном і Багдадом про продовження виведення американського контингенту з Іраку.

У вівторок Буш взяв участь в саміті ЄС-США в Словенії, де сторони в спільному комюніке заявили, що готові до введення "додаткових заходів" відносно Ірану - на додаток до вже діючих санкцій, схвалених ООН.

"Ми будемо повністю і ефективно застосовувати існуючі санкції ООН проти Ірану і готові поєднувати їх з додатковими заходами", - йдеться в спільній заяві, прийнятій в замку Брдо в Словенії, яка зараз головує в Євросоюзі.

Далі мовиться, зокрема, про якісь "кроки", покликані запобігти участі іранських банків в розповсюдженні зброї масового ураження і підтримці тероризму.

Після Берліна президент Буш відвідає Рим, Ватикан, Париж і Лондон.

Нагадаємо, президент Ірану Махмуд Ахмадінежад заявив, що президент США Джордж Буш не посміє віддати наказ про напад на Ісламську республіку. До того ж, за словами іранського президента, Буш закінчить свою каденцію в печалі від того, що не зумів здійснити це бажання, повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «Буш і Меркель погрожують Ірану новими санкціями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі