субота, 17 жовтня 2020 13:36

Була сучасною і мала двигун від "Побєди" - почали робити популярний в СРСР автомобіль
5

ГАЗ-21 "Волга"
Фото: Володимир Мукан

Цього дня 1956 року з конвеєра зійшов перший автомобіль ГАЗ-21 "Волга". Модель стала найпопулярнішим легковиком в Радянському Союзі. Протягом 1956-1970 років виробництва різних варіацій цієї машини випустили 639478 одиниць. Їх рідко продавали приватним особам. Переважно такими їздили чиновники, керівники установ. Також ними забезпечували таксомоторні парки. Особливістю моделі, яку почали робити 1956 року, був двигун, як у "Побєди", і деякі технічні рішення від яких підприємство за рік роботи відійшло.

На час презентації легковика він виглядав сучасно і не поступався європейським і американським аналогам ні за дизайном, ні за технічними рішеннями.

Провідним конструктором "21-ї" був Олександр Невзоров. Дизайн розробив Лев Єремєєв.

Перша "Волга" мала чимало нових на той час конструктивних рішень. Вперше в історії радянського автопрому використали двигун із алюмінієвим блоком, гідравлічним приводом увімкнення зчеплення, підвісні педалі, сполучений зі стартером замок запалювання, світло заднього ходу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батько та син захопили пасажирський літак

Випускали понад 60 модифікацій ГАЗ-21 у двох варіантах кузова — седан й універсал. Прийнято поділяти машини цієї моделі на три серії за модельними роками - 1957-м, 1959-м і 1962-м. Перша — найбільш малочисельна — випустили близько 30 тисяч одиниць. Зовні її можна впізнати за решіткою радіатора із зіркою, підфарниками, які за дизайном є продовженням хромованої лінії решітки радіатора, бамперами із масивними кликами, хромованим оленем на капоті й задніми ліхтарями без катафотів.

ГАЗ-21 знімали в багатьох радянських фільмах - "Діамантова рука", "Стережись автомобіля" тощо.

Зараз ви читаєте новину «Була сучасною і мала двигун від "Побєди" - почали робити популярний в СРСР автомобіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі