четвер, 20 грудня 2007 18:49

Будинок із розібраним дахом засипало снігом

Автор: фото: Геннадій ГНИП
  Пенсіонерка Ксенія Адаменко показує патьоки, які залишились від води на стелі і стінах її квартири у райцентрі Щорс Чернігівської області. Шпалери розмокли і місцями повідпадали
Пенсіонерка Ксенія Адаменко показує патьоки, які залишились від води на стелі і стінах її квартири у райцентрі Щорс Чернігівської області. Шпалери розмокли і місцями повідпадали

7 листопада працівники чернігівської фірми "Благо" розібрали частину даху двоповерхівки у провулку Клари Цеткін, у райцентрі Щорс. Старий шифер планували замінити на новий. Та матеріали своєчасно не привезли.

— Днів п"ять, доки була хороша погода, хлопці простоювали, — розповідає мешканка квартири N15 Ксенія Адаменко, 79 років. — А потім випало півметра снігу. За два тижні сталася страшна злива. Зі стелі лилися потоки води. Мені ще пощастило: над нашою квартирою будівельники наскладали старий шифер, тож підтікало менше, ніж у сусідів.

Зі стелі передпокою квартири Ксенії Єгорівни звисають шматки шпалер, на стінах патьоки. Але повітря не сире. У її сусідів із квартири N16 волого, як у лазні.

— Доки витирала калюжі, розставляла миски, відра, намокла повністю, — згадує господиня помешкання N16 Ніна Василівна. — Фірма обіцяла зробити ремонт або компенсувати шкоду. Збиралися висушити стелю тепловими пушками, поклеїти шпалери по 25 гривень за рулон. Я сказала, що не треба, краще заплатіть компенсацію. Вони зараз трохи підсушать, але ж зверху лежить мокрий керамзит.

Мешканці на ремонтну бригаду не ображаються.

— Хлопці тут добре "закусили". Робили і під дощем, і по темноті. Я їм і фонар зажигала у темряві, і мокрі кухвайки сушила в себе на батареях, а як було нікуди, то й на сусідських розвішувала, — розповідає Ніна Василівна.

31-річна Марина Ошиєвська з помешкання N14 із донькою Вікторією, 9 років, понад місяць жила у друзів.

— Те, що мокро, перетерпіла б. Але на другий день після потопу в квартирі пропала електрика. Полагодили її тільки 15 грудня, — каже Марина. — Страшно було, коли шпалери на стелі наливалися водою і серед ночі з тріском лопалися. Дитина кричала. Щоправда, начальник ремонтної фірми Василь Васильович приїхав на другий день, як нас затопило. Обіцяв сплатити збитки. Тільки ви про нас не пишіть, а то ще передумає. Мені він залишив документ, де зобов"язався усунути шкоду до 30 грудня.

Через брак шиферу дах на будинку повністю відновили 14 грудня. Начальник Щорської житлово-експлуатаційної дільниці Ганна Кошова, 45 років, говорить, що будівельна фірма жодних технологій не порушувала. Просто не пощастило з погодою.

— Хіба ж добрий господар починає перекривати в листопаді? Але фінансування прийшло лише наприкінці року, — сказала Ганна Іванівна. — Грошей ще не було, а "Благо" за власний кошт розпочало ремонт. На сьогодні фірмі надійшло 49 тисяч, виділених облрадою, та 30 відсотків від 106 тисяч із державного бюджету. Мабуть, фірма буде у збитках, адже компенсація шкоди жителям чотирьох квартир перевищить прибуток.

16-квартирний будинок на Клари Цеткін передали на баланс міста три роки тому. До того він належав місцевій філії Київського заводу ім. Артема.

Зараз ви читаєте новину «Будинок із розібраним дахом засипало снігом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі