пʼятниця, 11 жовтня 2019 15:22

"Буде важче перемогти Кремль" - розповіли, як на Україну вплине війна у Сирії

"Буде важче перемогти Кремль" - розповіли, як на Україну вплине війна у Сирії
Сергій Данилов: Росії вигідна поява нових конфліктів на Близькому Сході. Вона буде пропонувати свої послуги та допомагати обидвом сторонам.Фото: РБК

7 жовтня Туреччина почала масштабну військову операцію "Джерело миру" на території північної Сирії. Її контролюють угрупування курдів, яких Анкара вважає терористичною організацією. Турецька влада хоче створити там зону безпеки, куди планують переселити сирійських біженців. За словами президента Туреччини Реджепа Ердогана, з моменту початку операції вже ліквідували 109 бойовиків.

У четвер у відповідь на операцію "Джерело миру" курди обстріляли 3 прикордонних турецьких міста. Унаслідок нальоту загинули 6 людей і ще 70 – поранено.

Курди, проти яких воюють турецькі збройні сили, є союзниками Сполучених Штатів. Вони разом воювали проти Ісламської держави. Проте Америка вирішила вивести свої війська з зони конфлікту.

Анкара створює собі лояльну буферну територію, яка офіційно не анексована, але фактично захопиться Туреччиною. Через це може початись масштабний процес переділу кордонів на всьому Близькому Сході.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить експерт Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов.

Яку мету ставить собі турецька влада, починаючи операцію "Джерело миру" у Сирії?

- Президент Ердоган робить усе можливе, щоб не допустити утворення курдської держави на території Сирії. Туреччина має давній конфлікт із курдами, тож для Анкари їхнє посилення на кордоні було б великою проблемою. Ердоган також намагається посилити турецькі позиції у Сирії. Але найголовніше - прагне консолідувати суспільство самої Туреччини навколо перемоги у протистоянні з зовнішнім ворогом - курдами. Соціологічні опитування показують, що курдська загроза та їхня терористична діяльність є однією з трьох найважливіших проблем, що турбують громадян Туреччини. Там це питання стоїть досить гостро. Саме тому ідея Ердогана почати військову кампанію проти курдів є відповіддю на зовнішні та внутрішні політичні виклики.

Чому вирішили саме зараз почати атаку на курдські території у Сирії?

- Військово-політичний істеблішмент Туреччини вирішив, що зараз склались зовнішні та внутрішні оптимальні умови. Курди послаблені. Вони не мають колишнього великого рівня підтримки з боку міжнародних союзників, у першу чергу, Сполучених Штатів. Подальша консолідація курдських анклавів і процес фактичного державотворення на цих територіях може сильно зашкодити позиціям Турецької Республіки.

З іншого боку, у Туреччині почав падати рейтинг самого Реджепа Ердогана. Він і його команда вирішили операцією "Джерело миру" вбити двох зайців - нейтралізувати курдів і підвищити популярність президента серед турків.

Зараз важко оцінити наслідки операції, адже вона тільки почалась. Але, швидше за все, Анкара досягне своєї мети.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Курди відбили наступ турецької армії в Сирії

Чому Сполучені Штати вирішили відвести війська з цього району?

- Можна констатувати, що Дональд Трамп не розглядає стосунки з Туреччиною як надзвичайно важливі. Але він готовий йти на компроміси, щоб зберегти їх у межах відносної норми. До того ж пожертвувати курдами для Трампа зараз не буде проблемою - вони не значать для Америки багато.

У боротьбі з Ісламською державою ці сторони використали одна одну. Курди воювали проти ісламістів, а американці надавали їм підтримку різного роду: військову, економічну, технічну, дипломатичну. Таким чином допомогли їм вберегти свої території та людей. Без повітряної підтримки США, американської артилерії та їхніх розвідувальних даних курди не мали б шансів вистояти проти Ісламської держави.

Як можуть змінитись стосунки США та Туреччини після атаки на курдів у Сирії?

- Після заяви Ердогана про початок операції Трамп погрожував ледь не знищити економіку Туреччини. До цих слів варто ставитись обережно, але не обов'язково сприймати її за чисту монету. Реальність виглядає так, що один із американських пунктів дислокації на турецько-сирійському кордоні вже ліквідований. На черзі ще кілька. Стосунки між Туреччиною та Сполученими Штатами не безхмарні. Пережили кілька кризових ситуацій, перебувають не в найкращій точці. Але навряд вони суттєво погіршаться після початку турецької військової операції, проте точно залишаться напруженими.

Як початок операції "Джерело миру" може змінити розклад сил у сирійському регіоні?

- Туреччина повертається до практики, яку вона використовувала на початку ХХ століття. Починає заселяти проблемні території лояльним до себе населенням.

Спочатку мова йшла про переселення одного мільйону сирійських біженців, що зараз перебувають у Туреччині. Сьогодні вже говорять ледь не про три. Ердоган планує їх переселити до так званої зони безпеки, де раніше розташовувались курдські угрупування. Це - фактичний переділ кордону. Анкара створює собі лояльну буферну територію, яка офіційно не анексована, але фактично буде захоплена Туреччиною. Це провокуватиме відповідні кроки інших держав. Може початись масштабний процес переділу кордонів на Близькому Сході. Наприклад, Іран має своє специфічне уявлення про єдність сирійців, які проживають не тільки на території цієї держави. Може намагатися розширити свої кордони за рахунок земель, що не контролює Дамаск.

Яку роль у цих процесах буде грати Російська Федерація, яка теж має свої інтереси у регіоні?

- Росії вигідна поява нових конфліктів на Близькому Сході. Вона пропонуватиме свої послуги та допомагатиме обидвом сторонам. Таким чином підтримуючи протистояння у гарячій фазі. Наприклад, курди звертались за підтримкою і до Башара Асада, і до Кремля. Якусь, можливо навіть символічну, допомогу вони отримуватимуть із Москви. РФ може надавати їм певну техніку або фінансові ресурси. Одночасно з цим Путіну треба підтримувати нормальні стосунки з турецьким президентом Ердоганом. Вже проводяться переговори, де мова йде про нові пакети взаємних інвестицій, договорів та угод між РФ і Туреччиною. Фактично Росія грошима підтримує обидві сторони конфлікту. Намагається досягти мультиплікації протистояння і таким чином поширити хаос у сирійському регіоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Турецькі війська продовжують наступ вглиб Сирії

Ескалація ситуації у Сирії може вплинути на Україну?

- Насправді це - різні фронти однієї великої війни, що веде Російська Федерація. Для неї конфлікт у Сирії корисний, так вона збільшує свій вплив у регіоні. Тож посилення російської позиції на якомусь фронті - означає посилення агресора, в принципі, у світі. Тому, якщо і не напряму, то опосередковано буде вплив на Україну. Адже нам шкодять будь-які військові, політичні чи дипломатичні успіхи Російської федерації. Це означає, що після якоїсь перемоги у Сирії нам буде важче перемогти Кремль на Донбасі.

Можна зараз передбачити, як далі розвиватимуться події у сирійському регіоні?

- З великим труднощами та втратами, попри відчайдушний опір курдських формувань, Анкара досягне своїх поставлених цілей. Світ отримає нову хвилю курдського тероризму на території Туреччини у відповідь. Далі протистояння між цими двома силами тільки посилюватиметься - у досяжному майбутньому немає перспективи хоча б примарного примирення.

Нової хвилі біженців не варто очікувати. Ердоган, навпаки, пропонує переселити їх назад - до буферної зони. На звільнених від курдів районах турки почнуть будівництво житла, мінімальних об'єктів інфраструктури, щоб там могли жити люди. Але у той же час турецький президент шантажує Європу. Мовляв, якщо західні країни відмовляться його підтримувати у протистоянні з курдами, він, умовно кажучи, "відкриє двері" сирійським біженцям до Європейського Союзу.

Президент США Дональд Трамп в оприлюдненій Білим домом заяві розкритикував наступальну операцію Туреччини проти курдів у Сирії. Рада безпеки ООН ініціювала засідання.

Зараз ви читаєте новину «"Буде важче перемогти Кремль" - розповіли, як на Україну вплине війна у Сирії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі