пʼятниця, 01 червня 2007 13:47

Буддисти святкують день народження Будди

 
Буддисти всього світу відзначають одне з найважливіших своїх свят - Весак, День народження, просвітлення і відходу в нірвану Будди. На думку більшості буддійських шкіл, ці три події відбулися в один день року, тому в їхню пам"ять було встановлено єдине торжество.

Свято припадає на день повного місяця другого місяця індійського місячного календаря (кінець травня - початок червня). Цього дня буддійські ченці прикрашають монастирі та храми, проводять урочисті молебні та ходи, а миряни підносять їм пригощання і подарунки і слухають їхні повчання.

У 1999 році Генеральна Асамблея ООН на прохання 34 країн-членів організації прийняла резолюцію "Про міжнародне визнання дня Весак". Резолюція була підтримана багатьма азіатськими буддійськими державами, а також країнами, де більшість населення сповідує іншу релігію.

Згідно з переконаннями буддистів, Будда Шакьямуні (Сиддхартха) жив в VII-VI вв. до н.е. Учені схиляються до пізнішого датування - VI-V вв н.е. Якщо вірити буддистам, то Будді сьогодні виповнився 2631 рік.

(За матеріалами газети "Сегодня")

Зараз ви читаєте новину «Буддисти святкують день народження Будди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі