субота, 01 березня 2008 15:15

Брудне волосся захищає від отруєння озоном

Брудне волосся захищає від отруєння озоном

Немите волосся, можливо, виконує важливу захисну функцію, вважають американські учені. За їх даними, волосся, що покрите секретом сальних залоз інтенсивно поглинає озон - активне з"єднання кисню, здатне у високих концентраціях завдати серйозної шкоди здоров"ю людини.

Дослідники з Університету Міссурі в Ролла піддавали дії озону зразки брудного і чисто вимитого людського волосся. Як з"ясувалося, протягом 24 годин експерименту брудне волосся поглинало в середньому в сім разів більше озону, ніж чисте.

"Очевидно, озон зв"язується компонентами секрету сальних залоз", - пояснює один із співавторів дослідження Гленн Моррісон (GlennMorrison ). "Судячи з усього, власники брудного волосся значно знижують концентрацію озону навколо себе в порівнянні із загальним рівнем в приміщенні", - продовжує він.

Озон токсичний при вдиханні: у великих концентраціях він викликає роздратування слизової оболонки дихальних шляхів і ушкоджує сурфактант легенів. Отруєння озоном може призвести до летального результату.

Втім, наскільки великий захисний ефект брудного волосся, до кінця не ясно: додаткові дослідження, проведені ученими, показали, що в результаті взаємодії з озоном в зразках немитого волосся утворюються летючі з"єднання, також здатні викликати роздратування дихальних шляхів, повідомляє medportal.

Зараз ви читаєте новину «Брудне волосся захищає від отруєння озоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі