пʼятниця, 27 червня 2008 14:47

Британський ядерний арсенал може вибухнути "як попкорн"

Згідно з розсекреченою внутрішньої інструкції міністерства оборони Великобританії, недосконалість конструкції бойових частин ядерних ракет може стати причиною мимовільного початку ланцюгової реакції у разі їх падіння під час вантаження. Як повідомляє TheTelegraph, до вибуху, "як попкорн", можуть призвести більше 1700 ядерних боєголовок.

На думку британських експертів, масштаби можливої катастрофи багато разів зростуть, якщо врахувати той факт, що стандартна ракета Trident має від трьох до шести ядерних бойових частин, а на озброєнні одного підводного човна може перебувати до 24 ракет даного типу. В результаті люди, що знаходяться в кілометрі від епіцентра вибуху, отримають дозу опромінювання, що в 16 разів перевищує смертельну.

Оборонні компанії прагнуть запобігти випадковій детонації плутонієвих ядер бойових частин ракет, забезпечивши їхню стійкість до одномоментного удару. В той же час, згідно з інструкцією британського військового відомства, подібний рівень захисту не гарантує запобігання початку "попкорнової" реакції. На думку авторів документа, достатній рівень безпеки може бути забезпечений тільки стійкістю конструкції бойової частини до множинних одночасних ударів.

У британській інструкції також містяться рекомендації по заміні високочутливої вибухової речовини, яка оточує плутонієві ядра і може детонувати в результаті зовнішньої дії. Проте у такому разі в конструкцію ракет доведеться вносити значні зміни, оскільки менш вибухонебезпечні речовини будуть важчі і об"ємніші, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Британський ядерний арсенал може вибухнути "як попкорн"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі