понеділок, 19 травня 2008 11:53

Британський уряд відволікає увагу від реальних екологічних проблем

Високопоставлений радник британського уряду професор Кріс Коггінс заявив, що заборона на безкоштовні одноразові поліетиленові пакети - це лише спроба відвернути увагу від реальних екологічних проблем.

За його словами, подібна політика, якої останнім часом дотримується і британський уряд, призводить до того, що супермаркети перекладають відповідальність за покупця.

А замість цього, зазначає професор, торгові мережі повинні переглядати власний підхід до упаковки продуктів.

Коггінс підкреслив, що "супермаркети повинні грати набагато більшу роль у виборі упаковки". "У них є вплив - в тому сенсі, що вони самі вирішують, що купувати, і як це упаковано, - зазначив він. - Проблема в тому, що, фокусуючися на споживачі, вони до певного ступеня відволікають увагу від того, що повинні б робити самі".

Слід зазначити, що професор Коггінс в 2005 році був призначений старшим радником британського міністерства продовольства і сільського господарства. Крім того, він бере участь в розробці програми з переробки міських відходів.

Він каже, що "пластикові пакети - це дуже помітний вид сміття, але насправді на них доводиться лише дуже мала частка сміття і нафти, що йде на їх виробництво".

"І в ширшому сенсі ресурсів це швидше видиме, ніж головне питання", - зазначає він.

У свою чергу, заступник міністра екології Сполученого Королівства Джоан Руддок сказала, що одноразові пакети - це дійсно дуже мала частина відходів.

"Ми знаємо, що публіка на наший стороні, - зазначила вона. - Люди хочуть дій. Для нашого суспільства, звиклого викидати непотрібне, це дуже символічний крок, і ми повинні зробити щось дуже серйозне, щоб скоротити їх використання".

Зазначимо, що щороку британські торгові мережі безкоштовно роздають своїм покупцям близько 13 мільярдів поліетиленових пакетів, яким для повної дезинтеграції в природних умовах потрібна приблизно тисяча років.

На сферу роздрібної торгівлі в Сполученому Королівстві доводиться близько 7% всього енергоспоживання; за даними фонду Carbon Trust, вона відповідальна за викид в атмосферу 5 млн тонн вуглекислоти щороку.

І уряд країни встановив для супермаркетів "добровільні" цілі - щороку скорочувати цю кількість на чверть.

Також, в рамках підготовлюваного законопроекту про зміну клімату Уайтхолл пропонує посилювання заходів стосовно торгових мереж, які до таких вимог будуть ставитися як-небудь.

У свою чергу, Джейн Мілн з Британського роздрібного консорціуму, що представляє інтереси супермаркетів, каже, що "в законопроекті про зміну клімату є безліч важливих положень, які ми підтримуємо, але ця проблема, як ми вважаємо, достатньо мала для того, щоб згадувати її в законі". "Це далеко не краще використання наших ресурсів щодо всіх тих питань, які нам потрібно вирішувати", - підкреслив він.

Повідомляється, що починаючи з 6 травня одна з найбільших британських роздрібних мереж, компанія Marks & Spencer, бере з покупців по 5 пенсів (10 центів США) за кожен одноразовий поліетиленовий пакет.

Раніше така практика була випробувана в 50 магазинах мережі в Північній Ірландії і на південному заході Англії. В результаті, як говорять в керівництві Marks & Spencer, споживання пакетів в цих супермаркетах скоротилося більш ніж на 70%.

Якщо ці цифри перенести на всі магазини цієї компанії, то вона могла б скоротити кількість пакетів на 280 мільйонів в рік.

Втім, інші найбільші супермаркети - такі як Tesco і Sainsbury"s - йдуть іншим шляхом: вони дають додаткові бали на накопичувальні картки, якими користуються їх покупці.

Мережі магазинів економічного класу, такі як Aldi і Lidl, вже не один рік беруть додаткову плату за поліетиленові пакети.

Як відомо, у Китаї з 1 червня за використання для упаковки товарів безкоштовних пластикових пакетів уряд штрафуватиме торгові підприємства і дрібних приватних продавців на 10 тисяч юанів (1,428 тисяч доларів).

А австралійський уряд ще в січні вирішив ввести заборону на використання поліетиленових пакетів з метою зменшення забруднення навколишнього середовища.

Повідомляється, що у разі затвердження проекту, заборона набуде чинності до кінця 2008 року, повідомляє Newsru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Британський уряд відволікає увагу від реальних екологічних проблем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі