пʼятниця, 18 січня 2008 10:55

Британський прем"єр обговорить в Китаї економіку та права людини

Прем"єр-міністр Великобританії Гордон Браун прилетів до Пекіна. Його виліт з лондонського аеропорту Хітроу був затриманий пригодою з літаком авіакомпанії British Airways.

Для Брауна це перший візит до Китаю на посаді прем"єр-міністра. За три дні він також відвідає Індію.

Основними темами найімовірніше стануть двостороння торгівля та ознайомлення з досвідом Пекіна у підготовці до літньої Олімпіади 2008 року.

Правозахисники закликали британського прем"єра не уникати в переговорах з китайцями хворобливої теми прав людини.

"Із наближенням пекінської Олімпіади Китай все гостріше відчуватиме свою репутацію в інших країнах. Гордон Браун повинен чітко дати зрозуміти, що в області дотримання прав людини Британія не схвалює Китай", - вказала директорка британського відділення "Міжнародної амністії" Кейт Аллен.

"Британський народ дорожить такими основними цінностями, як правосуддя і свобода слова, і наш прем"єр-міністр повинен відображати їхню значущість", - підкреслила вона.

Також Браун, як очікується, підніме питання важливості двосторонніх зв"язків у царині освіти. В четвер він оголосив про створення інтернет-проекту з розширення навчання англійській мові, яку, як сказав прем"єр, він мріє зробити "мовою всього світу".

"Я вірю, що з необхідною допомогою ми до 2025 року матимемо ситуацію, за якої число людей, що володіють англійською мовою в Китаї, перевищуватиме число носіїв англійської мови як рідної в решті світу", - написав він у статті, опублікованій на сайті Даунінг-стріт, 10.

Враховуючи, що Лондону належить приймати літню Олімпіаду в 2012 році, Браун побажає ознайомитися з тим, як Пекін готується до Олімпіади, що відбудеться цього року.

А в Шанхаї він поцікавиться планами будівництва "екоміста". Браун обіцяв започаткувати в Британії схожі проекти.

Китай є одним з головних забруднювачів навколишнього середовища в світі. Також ця країна в перспективі може сильніше за багато інших країн постраждати від зміни клімату.

Після Китаю Браун вирушить до Індії, де оголосить про програму навчання 750 тисяч вчителів англійській мові за п"ять років, повідомляє BBC.
Зараз ви читаєте новину «Британський прем"єр обговорить в Китаї економіку та права людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі