понеділок, 05 травня 2008 09:43

Британський історик підробляв документи про Другу світову війну

У Великій Британії завершене поліцейське розслідування, у ході якого в Національному історичному архіві (The Natіonal Archіves) були виявлені підроблені документи. Підробками були визнані 29 документів, що стосуються історії Другої світової війни. Вони були отримані з 12-ти різних папок.

Документи, про які йдеться, свідчили про зв"язки, що нібито мали місце між дядьком королеви Єлизавети ІІ герцогом Віндзорським Едуардом і нацистами. Зокрема, в архіві був виявлений лист герцога Адольфу Гітлеру. Починалося послання зі слів "Дорогий містер Гітлер" (Dear Mr Hіtler).

Як встановило слідство, документи, визнані фальшивими, були використані при написанні трьох книг істориком Мартіном Алленом (Martіn Allen). Представники архіву говорять, що ці папери є підтвердженням сенсаційних заяв, зроблених вченим. Той, зокрема, стверджував, що герцог Віндзорський допоміг нацистам окупувати Францію, передавши їм секретні дані, а також що рейхсфюрер СС Генріх Гіммлер був убитий агентами британських спецслужб за наказом Уїнстона Черчілля (відповідно до офіційної біографії Гіммлера, він покінчив життя самогубством).

Сумніви в дійсності документів, використаних Алленом, виникли біля восьми років тому у зв"язку з виходом його книги про герцога Віндзорського. Документи, на які посилався історик, були отримані з архіву й направлені на експертизу, яка і встановила, що вони складені пізніше зазначених на них дат.

За підсумками проведеного розслідування Королівська прокуратура дійшла висновку, що спірні документи підробив сам Аллен. Однак у зв"язку зі станом здоров"я історика було ухвалене рішення не піддавати його переслідуванню. Це рішення обурило багатьох вчених, які вважають серйозною провиною спробу спотворити історію, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Британський історик підробляв документи про Другу світову війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі