середа, 02 квітня 2008 16:15

Британські вчителі погрожують одноденним страйком по всій країні

Профспілка вчителів Великобританії призначила одноденний страйк на 24 квітня, повідомляє The Independent. Цього дня можуть закритися сотні шкіл по всій країні.

Вчителі незадоволені тим, що пропоноване урядом збільшення зарплат на 2,45 відсотка не покриє зростаючої інфляції, рівної 4,1 відсотка.

Збільшення розміру зарплат працівникам сфери освіти - частина урядової програми, згідно якої до 2010 року надбавка вчителям складе 7 відсотків. У Великобританії зростання зарплати вчителя більше, ніж зростання платні в інших бюджетних секторах, відзначає The Independent. Але, за словами Стіва Сайнота, лідера профспілки, уряд чинить несправедливо, не враховуючи інфляції.

На голосуванні членів профспілки, що відбулося 1 квітня, 75,2 відсотка голосів було віддано на підтримку страйку. Профспілкові лідери попереджають, що акції протесту можуть продовжитися влітку, а при необхідності і восени.

Представник міністерства у справах школи, дітей і сім"ї звертає увагу на те, що страйк підтримало менш третини всіх членів профспілки: у голосуванні брало участь всього лише 32 відсотки від всього складу. На жаль, відзначає він, складається ситуація, коли меншість може зруйнувати систему дитячої освіти. Міністерство має намір перешкодити закриттю шкіл і спробувати переконати профспілку змінити рішення.

Страйк вчителів може стати першим за останніх 22 роки. Остання велика акція протесту працівників сфери освіти Великої Британії в 1986 році була спровокована схожими обставинами. Тоді збільшення заробітної плати вчителям склало 11-15 відсотків, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Британські вчителі погрожують одноденним страйком по всій країні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі