четвер, 24 січня 2008 16:56

Британські вчені стверджують, що 2008 рік стане найхолоднішим з початку століття

Британські вчені стверджують, що 2008 рік стане найхолоднішим з початку століття
Якщо вірити прогнозам британських учених, нинішній рік стане найхолоднішим з початку століття. І це притому, що попередні сім років били всі "теплові" рекорди. Проте в 2008 році темпи підвищення земних температур тимчасово уповільняться.

У своєму прогнозі вчені врахували всі чинники, що впливають на погоду: концентрацію парникових газів в атмосфері, сонячну активність, що охолоджує ефект аерозольних частинок. Але головним чинником британські кліматологи вважають температуру води в океані. Зокрема, в нинішньому похолоданні винне явище "Ла-Нінья", що в перекладі з іспанської означає "дівчинка". "Дівчинка" спостерігається в Тихому океані, в районі берегів Еквадору, Перу та Колумбії.

"Ла-Нінья" супроводжується появою в океані шарів холодної води, які охолоджують воду в середньому на 0,5-1 градус. "Сезон" похолодання триває від декількох місяців до двох років.

На зміну "Ла-Ніньї" приходить її антипод - "Ель-Ніньйо" ("хлопчик"), що робить воду в Тихому океані теплішою за норму, що одразу відбивається і на кліматі.

Прогнози британських кліматологів почали збуватися вже з перших чисел січня. З аномально холодною зимою зіткнулися жителі Ірану, Саудівської Аравії, Таджикистану та Киргизії. У Афганістані незвичайно низька температура і сильні снігопади привели до смерті більше 350 людей.

В Іраку, де зазвичай взимку температура +25, зафіксована мінусова температура, а в Багдаді вперше за 10 років випав сніг. В Азербайджані з початку року спостерігалася ожеледь і сильний снігопад. Таке аномальне похолодання (-3,5 градуси) в цей час востаннє спостерігалося в 1935 році, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Британські вчені стверджують, що 2008 рік стане найхолоднішим з початку століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі