Ексклюзиви
четвер, 24 січня 2008 09:07

Британські хірурги лікуватимуть серця стволовими клітинами

 Дослідники з Бристольського університету отримали дозвіл на проведення експерименту по використанню стволових клітин для відновлення пошкоджених тканин серця пацієнтів. У дослідженні візьмуть участь 60 хворих, які отримають ін"єкції стволових клітин під час операцій аортокоронарного шунтування.

Порушення кровопостачання серця при хронічних захворюваннях і інфарктах призводить до відмирання ділянок серцевого м"яза, які заміщаються сполучною тканиною. Учені сподіваються, що ін"єкції стволових клітин призведуть до відновлення функції цих ділянок.

Стволові клітини, здатні перетворюватися на кардіоміоцити, будуть витягнуті з кісткового мозку учасників експерименту. Використання при пересадці власних клітин хворого зведе до мінімуму ризик реакції відторгнення з боку імунної системи.

Для участі в експерименті учені мають намір привернути пацієнтів з обширними ураженнями тканин лівого шлуночку серця. Під час операції кожний з них отримає по 15 ін"єкцій стволових клітин.

Через 6 місяців для оцінки стану пошкоджених ділянок серця учасникам проведуть МРТ-обстеження. Як очікується, експериментальне лікування призведе до повнішого відновлення насосної функції серця і значно підвищить якість життя пацієнтів, повідомляє medportal.ru.

Зараз ви читаєте новину «Британські хірурги лікуватимуть серця стволовими клітинами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути