пʼятниця, 11 березня 2011 11:14

Британські експерти пророкують Україні посухи та зливи

Британські експерти пророкують Україні посухи та зливи

У цьому сторіччі середня температура в Україні виросте на 5-8 градусів, що призведе до засух і злив.

До такого висновку прийшли експерти національної метеорологічної служби Великобританії, висновки яких були представлені в Києві.

Британські експерти зазначають, що їх дослідження є одним з небагатьох, яке оцінює ситуацію з кліматом саме в Україні, оскільки раніше вивчалася ситуація в цілому по Європі.

Згідно з результатами дослідження, у цьому столітті в Україні середня температура повітря підвищиться на 5-8 градусів, що призведе до скорочення морозного і сніжного періоду в середньому на 50 днів.

Кліматичні зміни призведуть до опадів у вигляді злив в холодну пору року і збільшення засух влітку.

У глобальному потеплінні британські метеорологи бачать загрозу життєдіяльності людей і прогнозують зростання захворювань серцево-судинної системи і дихальних шляхів, а також смертей літніх людей від теплових ударів. Передбачається, також, що потепління матиме серйозний вплив на виробництво електроенергі.

Також у доповіді зазначається про те, що ситуація з лісами та водними ресурсами в Україні може стати загрозливою.

Британські метеорологи прогнозують зміну врожайності і перерозподіл сільськогосподарських угідь з південних і східних територій на північ країни, а також збільшення потреби у зрошенні земель. Вони також допускають скорочення площі лісів в Україні і збільшення кількості лісових пожеж.

Чи не єдиною сферою життя, на якій глобальне потепління може позначитися позитивно, виявився туризм.

На думку британських експертів, у міру того як інші території, наприклад середземноморське узбережжя, стануть менш привабливими для туристів через ризики повеней у зв'язку зі змінами клімату, турпотік до України буде значно зростати.

Зараз ви читаєте новину «Британські експерти пророкують Україні посухи та зливи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі