четвер, 24 травня 2007 21:01

Британська преса про те чому скандал навколо Литвиненка вигідний Британії

"Напруга росте. Криза поглиблюється", - пише в газеті Daily Telegraph відомий британський коментатор Борис Джонсон про справу Олександра Литвиненка. "Після чотирьох місяців бездіяльності проїдений міллю британський лев прокинувся і видав свій левовий рик у бік Москви."

Ми знов переживаємо відчуття, знайомі з дитинства, - загроза з боку Москви, авторитаризм Кремля, людина, що пригнічує інакомислення. Ми говоримо про небезпеку заходів з боку Путіна, але найчастіше ми говоримо про "нову холодну війну".

Але з 200 тисячами росіян, що живуть в Лондоні, з нафтовими олігархами, що володіють англійськими футбольними клубами, і російськими голосами, що постійно звучать в метро, ніякої холодної війни не буде. "

На думку Джонсона, Британія трохи потрясе своїм тризубцем, ведмідь небагато поричить - і обидві сторони можуть витягнути в результаті для себе вигоду.

Для росіян, що підтримують Путіна, відмова видати Лугового- це свідчення того, що до них потрібно відноситися серйозно. Росіяни пережили серйозне потрясіння і приниження, коли в 1991 році друга наддержава в світі приймала гуманітарну допомогу. Тепер, поки Путін демонструє їм, що Захід йому не указ, він буде популярний.

"Що стосується нас, британців, є одна сфера внутрішнього життя, де наявність Путіна сильно допомагає. Чи не дивно, що всі ці новини навколо підступного пана Путіна з"явилися в той самий момент, коли прем"єр-міністр Тоні Блер оголошує про програму будівництва нових атомних електростанцій?" - ставить питання коментатор.

"Багато хто в Британії боїться атомних реакторів... Але є одна річ, якій їх можна налякати ще більше, - це перспектива Путіна, що сидить на вентилі газопроводу і прикручує нам газ."

"Росіяни вийдуть з цієї історії з усвідомленням того, що зневажати ними не можна. Британці - з ще більшим переконанням, що Путіну довіряти не можна. Це дуже допоможе прихильникам розвитку атомної енергетики", - підводить підсумок Джонсон.

Програли в цій історії Литвиненко і його сім"я, тому що навіть після дощику в четвер немає жодних шансів на екстрадицію Лугового, - підсумовує Борис Джонсон в своїй статті в газеті Daily Telegraph.

Газета Times, пише про те, що уряд вирішив не звертатись з офіційним запитом до Москви у зв"язку з можливою участю російських спецслужб у вбивстві Литвиненка.

Джерела в британських спецслужбах, як пише Times, повідомили газету, що ця справа має всі ознаки вбивства, санкціонованого державою. Але вони ж визнали, що, є великий розрив між підозрами і доказами.

Times цитує колишнього радянського розвідника Олега Гордієвського, який заявив, що він "на 150 відсотків впевнений" в тому, що за вбивством стоять російські розвідслужби.

На думку Гордієвського, свідоцтвом цього служить те, що така операція вимагала дуже складної організації, а також те, що після вбивства в Європі і США була організована масована кампанія по дезінформації, яка також могла спонсоруватись тільки державою.

Гордієвській відзначає, що доза полонію, якою був убитий Литвиненко, коштує, за його оцінкою 10 мільйонів доларів. Тому приватна особа не могла зробити це одна. За його словами, ключовою фігурою в цій справі є третя людина, що приєдналася до Лугового в Лондоні. За твердженням Гордієвського ця людина була російським розвідником, повідомляє ВВС.


Зараз ви читаєте новину «Британська преса про те чому скандал навколо Литвиненка вигідний Британії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі