четвер, 12 квітня 2007 09:34

Британка не змогла відсудити ембріони у колишнього співмешканця

Мешканка Британії, що позбулася яєчників після онкологічного захворювання, втратила останню можливість мати дітей. У вівторок Велика палата Європейського суду з прав людини ухвалила, що жінка не має права розпоряджатися своїми замороженими яйцеклітинами без згоди колишнього партнера, сперма якого використовувалася для їх запліднення.

Наталі Еванс, якій зараз 35 років, і її бой-френд Говард Джонстон пройшли ЕКЗ і законсервували декілька ембріонів у 2001 році, після того, як у місіс Еванс було виявлено рак яєчників.

Через декілька місяців партнери розлучилися, після чого Джонстон зажадав знищити запліднені його спермою яйцеклітини. Британський закон був на його боці, оскільки використання ембріонів з медичною метою вимагає згоди обох сторін, що брали участь в їх створенні.

Спроби Наталі Еванс оспорити позицію колишнього співмешканця у британському суді не мали успіху, після чого вона звернулася до Європейського суду з прав людини. Минулого року Європейський суд підтвердив, що жінка не має права розпоряджатися ембріонами самостійно.

Останньою можливістю для Еванс залишалася апеляція до Великої палати Європейського суду, проте в минулий вівторок апеляційна інстанція більшістю голосів підтримала попередні судові рішення. Адвокати позивальниці наполягали на тому, що знищення ембріонів є порушенням їх права на життя, і, крім того, позбавляє місіс Еванс надії на створення сім"ї.

Перший аргумент судді визнали неспроможним одноголосно, другий був не прийнятий більшістю в 13 голосів проти 4.

- Здається, здоровий глузд переміг, - заявив журналістам Говард Джонстон, коментуючи результат процесу, - Звичайно, у мене є співчуття, проте я хочу вирішувати самостійно, чи хочу я щоб у мене були діти, і якщо так, то з ким і коли, передають MEDновости.

Зараз ви читаєте новину «Британка не змогла відсудити ембріони у колишнього співмешканця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі