понеділок, 08 вересня 2008 13:53

Британія закрила нафтопровід з Азербайджану до Грузії

Британська компанія BP закрила нафтопровід Баку-Супса, який доставляє нафту з Азербайджану до Грузії. Про це повідомив представник російського МЗСа Андрій Нестеренко, кажучи про економічний збиток, отриманий Грузією через війну в Південній Осетії. Його слова передає "Інтерфакс". Ні у BP, ні в Грузії поки цю інформацію не підтвердили.

Баку-Супса є одним з найкрупніших нафтопроводів на території Грузії. Його загальна довжина складає 837 кілометрів. Він був побудований ще в кінці 1990-х років для з"єднання Азербайджану з грузинським побережжям Чорного моря. Управляє нафтопроводом компанія BP, яка також бере участь в іншому крупному нафтопроводі в регіоні, - БДТ (Баку - Тбілісі - Джейхан).

Під час війни в Південній Осетії БДТ був закритий, проте це було пов"язано не з військовими діями, а з вибухом на нафтопроводі, що трапився на території Туреччини. 12 серпня було припинено прокачування нафти і по трубопроводу Баку-Супса.

Грузинські чиновники кілька разів звинувачували Росію в бомбардуванні нафтопроводів в країні, проте російські військові цю інформацію спростовували.

Кажучи про економічний збиток від війни, Андрій Нестеренко також заявив, що збитки Грузії склав близько мільярда доларів. При цьому він послався на підрахунки грузинської сторони. Представник МЗСа також відзначив, що велику втрати завдано туристичній галузі Грузії, скоротилися валютні резерви.

Раніше прем"єр-міністр Володимир Путін заявляв, що збиток економіці Росії від конфлікту в Південній Осетії виявився незначним.

Зараз ви читаєте новину «Британія закрила нафтопровід з Азербайджану до Грузії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі