субота, 22 вересня 2007 11:33

Британія вступила у боротьбу за атлантичний шельф

Уряд Великобританії має намір розширити свій континентальний шельф у Атлантичному океані на десятки тисяч квадратних миль за рахунок включення до нього територій біля Фолклендських островів, острова Рокол (Rockall) і острови Вознесіння (Ascension Island). Про це пише видання The Guardian.

Прохання Великобританії буде подано у спеціальну комісію ООН, що займається питаннями кордонів континентальних шельфів. Згідно з останніми даними вчених, будь-яка країна може претендувати на розширення своєї території за рахунок шельфу у тому випадку, якщо він знаходиться не далі, ніж на 350 миль від її берегової лінії.

Найбільше суперечок може виникнути щодо шельфу поряд з Фолклендськими островами. Приналежність цієї території Великобританії до цих пір оскаржується з боку Аргентини - у 1982 році ця країна висадила на Фолклендських островах десант,через що тут спалахнув збройний конфлікт, що закінчився перемогою європейців.

Розширення шельфу необхідне Великобританії для того, щоб наростити запаси корисних копалини - тільки біля Фолклендських островів може знаходитися, за попередніми даними, близько 60 мільйонів баррелів нафти.
Зараз ви читаєте новину «Британія вступила у боротьбу за атлантичний шельф». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі