четвер, 19 червня 2008 09:20

Британці ратифікували Лісабонську угоду

Парламентом Британії було ратифіковано Лісабонську угоду про реформування Європейського союзу, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Зазначимо, що Британія стала 19-ою з країн ЄС, яка ратифікувала договір. Вона зробила це саме за за день до саміту ЄС в Брюсселі, який відкривається сьогодні, 19 червня і на якому основною темою буде результат ірландського референдуму.

Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу подякував уряду Великобританії за "постійну підтримку" Лісабонського договору.

Баррозу закликав країни ЄС ратифікувати угоду, попри результати референдуму в Ірландії. Як відомо, минулого тижня більшість виборців Ірландії проголосували на референдумі проти угоди.

Голова Єврокомісії упевнений, що "нова угода зробить ЄС ефективнішим, впливовішим і прихильнішим принципам демократії".

Раніше Баррозу заявив, що лідери країн Євросоюзу повинні разом з ірландським урядом знайти вихід з безвиході.

Прем"єр-міністр Британії Гордон Браун заявив, що він поважає рішення ірландських виборців так само як і позицію країн, що схвалили договір.

"Точно так, як і ми поважаємо ірландців, ми повинні проявити пошану і до країн, що продовжують процес ратифікації угоди", - зазначив прем"єр.

До цього Браун казав про неприпустимість вступу Лісабонського договору в силу без схвалення Ірландії.

Лідер партії консерваторів Девід Камерон заявив про те, що Браун повинен був би констатувати смерть Лісабонської угоди після того, як документ відкинула Ірландія.

"Це не та угода, якої Британія хотіла або якого вона б потребувала, - сказав лідер консерваторів, що наполягали на винесенні питання про Лісабонський договір на референдум. - Це договір, якого варто соромитися, навіть якщо ви підписали його, сидячи наодинці узаперті".

Попри протести опозиції, британський міністр закордонних справ Девід Мілібанд заявив, що відмова від ратифікації Лісабонської угоди була б для Британії божевіллям, якщо країна має намір підсилювати свій вплив в ЄС.

"Договір про реформи" або Лісабонський договір, підписаний лідерами країн ЄС в столиці Португалії в грудні 2007 року, як очікувалося, набуде чинності в січні 2009 року, але для цього необхідне його схвалення всіма державами ЄС.

На сьогоднішній день договір ратифікували 18 з 27 членів організації: Австрія, Болгарія, Греція, Литва, Латвія, Люксембург, Мальта, Польща, Португалія, Франція, Румунія, Німеччина, Словаччина, Словенія, Данія, Угорщина, Фінляндія і Естонія.

Про ірландців поговорять на літньому саміті ЕС

Тим часом, очікується, що учасники дводенного саміту ЄС, який почнеться сьогодні, висловляться на підтримку завершення процесу ратифікації всіма членами ЄС. Проте і серед них є "слабкі ланки", зокрема, Чехія і Польща, де, як зазначають європейські ЗМІ, до цього часу "труднощі створюють президенти", що є євроскептиками, передає РИА "Новости".

Так, президент Чехії Вацлав Клаус вважає негативний результат референдуму в Ірландії за Лісабонським договором "перемогою демократії і розуму над європейською бюрократією".

На думку аналітиків, лідери ЄС плекають надію на те, що їм вдасться переконати Дублін організувати повторний референдум, як це вже було в Ірландії з Договором Ніцци, який її громадяни спочатку відкинули в ході плебісциту в 2001 році, а потім роком пізніше проголосували за нього на референдумі.

У зв"язку з цим спостерігачі не виключають, що новий референдум може відбутися в першому півріччі 2009 року. При цьому Лісабонський договір можуть супроводжувати окремою декларацією, що відповідає стурбованості ірландців.

Як стверджують експерти, багато жителів "смарагдового острова" негативно сприйняли превалювання ролі Євросоюзу над національним законодавством, зафіксоване в Лісабонському договорі, а також можливість посилення військової складової ЄС, яка може представляти загрозу для політики державного нейтралітету Ірландії.

Крім майбутнього Лісабонського договору, лідери ЄС обговорять ситуацію із зростанням цін в Європі на паливо і продовольчі товари і те, які кроки можуть бути вжиті для надання підтримки населенню і галузевикам, масові акції протесту яких прокотилися Європою напередодні саміту.

Президент Франції Ніколя Саркозі, до якого з 1 липня на найближчі півроку перейде головування в ЄС, запропонував ввести в Євросоюзі фіксований податок на паливо замість ПДВ, що росте разом із збільшенням цін на нафтопродукти, проте ця пропозиція не дістала схвалення з боку партнерів Франції.

Деякі з них вважають за доцільно ввести додаткове оподаткування прибутків нафтових компаній або операцій, що укладаються на нафтових ринках, з продажу "чорного золота".

Також лідери ЄС схвалять входження Словаччини в зону євро з січня 2009 року.

Очікується також, що на засіданні в Брюсселі голови держав і урядів 27 країн ЄС ухвалять рішення про зняття накладених в 2003 році політичних і економічних санкцій стосовно Куби і про застосування нових санкцій до Ірану у випадку, якщо Тереган продовжуватиме відмовлятися підкорятися вимогам Радбеза ООН щодо припинення робіт із збагачення урану.

Передбачається також, що мова піде про готовність Євросоюзу до чергового саміту Росія-ЄС 26-27 червня в Ханти-Мансійську, повідомляє Newsru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Британці ратифікували Лісабонську угоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі