вівторок, 08 січня 2008 15:53

Бразилія потерпає від нашестя африканських равликів

Центральний бразильський штат Гоянія зазнав нашестя африканських равликів, здатних переносити захворювання, небезпечні для людини, - повідомив місцевий Центр по контролю за хворобами тварин.

Равлики забираються в сади і будинки місцевих жителів. Єдиний засіб боротьби з шкідниками досить незвичайний - їх слід зібрати за допомогою рукавичок або пластикових пакетів і зварити. За словами фахівців, убити шкідливих молюсків і інфекцію, що переноситься ними, може тільки кипляча вода.

У сприятливому кліматі центральної частини Бразилії африканські равлики швидко розмножуються і здатні викликати екологічне лихо, що порівнюється за об"ємом збитку з нашестям сарани. Місцевому населенню наказано проявляти обережність, тримати сади і прибудинкові території в чистоті, а при виявленні равликів у жодному випадку не чіпати їх голіруч.

Африканські равлики були вперше завезені до Бразилії нелегально в 80-х роках минулого століття. Контрабандну доставку організували декілька рестораторів, які сподівалися використовувати молюсків як дешеву альтернативу делікатесному блюду французької кухні "ескарго", що готується з равликів.

Ця авантюра успіху не мала, оскільки з"ясувалося, що завезений з Африки вид равликів неїстівний. Проте, самим прибульцям бразильський клімат сподобався. Їх безконтрольне розмноження завдало відчутного збитку екології багатьох регіонів країни. Африканські равлики перетворилися на небезпечних шкідників сільгоспугідь і переносників захворювань, небезпечних для людини, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Бразилія потерпає від нашестя африканських равликів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі