Ексклюзиви
середа, 13 березня 2019 16:38

Боротьба з корупцією - це не посадити окремих осіб, а навести порядок у системі

Боротьба з корупцією - це не посадити окремих осіб, а навести порядок у системі
Павло Кухта: подолати корупцію допоможе лібералізація економіки та зменшення впливу держави. Фото: Інформатор

Корупція - це не конкретні злочини окремих людей, а порушення роботи інституцій, необхідних для правового існування держави та суспільства. У нас виникли умови, коли вигідніше заробляти на оборудках, а не бізнесом. Порушується робота державного механізму та викривляються стимули для економічної активності

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить заступник керівника Стратегічної групи радників з підтримки реформ Павло Кухта.

"Побороти корупцію - це навести порядок у системі, а не посадити за ґрати окремих осіб.

Треба створити умови, коли вигідніше заробляти чесно. Якщо просто ловити корупціонерів - боротьба буде нескінченною. Ми перетворюємо корупцію на міф, якому потім намагаємося дати раду. Насправді - це прост овикривлені економічні стимули та погана організація державного апарату", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Укроборонпрому призначили міжнародну перевірку

На його думку, після Майдану відбулося суттєве скорочення можливостей для незаконного збагачення.

"Наприклад, унормували газові тарифи - сердиться все населення України. Але це і є боротьба з корупцією. Адже коли є дві різні ціни на один товар, дуже легко заробити нечесні гроші. Боротьба з оборудками у нас проходить під великим тиском іноземним донорів і партнерів. Це нормально. Реформи в усіх країнах, які реально пішли вперед, відбувалися під впливом Заходу. Партнери мають економічні та політичні важелі тиску. Зараз ми проходимо період високих виплат за зовнішніми боргами. Можемо зробити це успішно за рахунок фінансової підтримки Міжнародного валютного фонду та інших донорів. Якщо вони відмовляться допомагати, опинимось у скрутному становищі. Основні вимоги Заходу стосуються саме антикорупційної діяльності", - наголошує Павло Кухта.

Україна займає найнижчу сходинку за рівнем економічної свободи в Європі, нагадує він.

"Наша правоохоронна система не дозволяє нормальним чином захищати право власності. Маємо проблеми з надмірним державним регулюванням бізнесу та великими податками. Досі діє радянський трудовий кодекс, який не підходить для ринкової економіки, інше застаріле надмірне регулювання.

Ці проблеми почали вирішувати 2016 року. Після Майдану, наприклад, вдалося запустити процес дерегуляції. Ухвалили низку рішень, які суттєво покращили стан речей. Наприклад, скасували державне регулювання цін на харчові продукти. Воно створювало великі можливості для корупції та сповільнювало зростання харчової промисловості", - каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Практик, який врятував Краматорськ" - хто такий Кривонос, який каратиме "підлих щурів"

За його словами, подолати корупцію допоможе лібералізація економіки та зменшення впливу держави.

"Тоді її обсяги скоротяться до розумного мінімуму, який зможуть контролювати правоохоронці. Бо зараз у нас, великою мірою, замість економіки - корупція

Заміна заступника секретаря РНБО Гладковського на бойового офіцера після скандалу з "Укроборонпромом" - позитивний момент. Один з індикаторів протидії корупції - швидке звільнення тих, на кого впала обґрунтована підозра. У нас обвинувачені можуть роками сидіти на своїх посадах, чекаючи закінчення слідства чи вироку суду. Треба привчити політиків: будь-яка підозра може поставити хрест на кар'єрі. Це допоможе у боротьбі не з корупціонерами, а з корупцією як явищем", - додає Павло Кухта.

Державне бюро розслідувань відкрило провадження щодо можливого отримання хабарів чиновниками Генпрокуратури, Служби безпеки, Державної фіскальної служби та Національного антикорупційного бюро за непроведення розслідувань і непритягнення до відповідальності причетних до корупції в оборонній сфері.

Зараз ви читаєте новину «Боротьба з корупцією - це не посадити окремих осіб, а навести порядок у системі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути