понеділок, 09 грудня 2019 20:05

"Борг Януковича" в Росії оцінили в $4,5 млрд

"Борг Януковича" в Росії оцінили в $4,5 млрд
Росія хоче отримати від України $4,5 млрд за боргом Януковича. Фото: ТСН

Росія оцінила борг України за кредитом у $3 млрд, який взяв президент-втікач Віктор Янукович у 2013 році, з урахуванням нарахованих відсотків у $4,5 млрд.

Така оцінка наведена в повідомленні про початок у Верховному суді Великобританії чотириденних слухань з апеляції, поданої російською стороною на рішення Апеляційного суду Англії. Про це повідомляє прес-служба російського Мінфіну.

У РФ відзначають, що суд Англії відхилив усі пропозиції, доводи України за винятком одного - йдеться про випуск єврооблігацій під тиском російської сторони. Одночасно з цим суд розгляне скаргу України у зв'язку з відхиленням інших її аргументів.

"Якщо Верховний суд винесе рішення щодо аргументу про надання неправомірного тиску на користь трасти і відмовить у задоволенні скарги України за рештою аргументів, РФ матиме право на отримання всієї суми заборгованості за єврооблігаціями, а також на додаткові відсотки, і в подальшому оскаржити це рішення вже буде неможливо. РФ зберігає впевненість у тому, що з усіх питань Верховний суд винесе рішення на користь трасти", - наголошується в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд Великої Британії починає розгляд справи "боргу Януковича"

У грудні 2013 року тодішній президент Віктор Янукович домовився з президентом РФ Володимиром Путіним, що Росія надасть Україні кредит на $15 млрд через розміщення українських цінних паперів, які викупить Москва. Невдовзі перша частина цих облігацій на $3 млрд була розміщена на Ірландській фондовій біржі, і її й викупила Росія.

Упродовж осені 2015 року Україна узгодила реструктуризацію своїх боргових зобов'язань, включно зі списанням частини їх, із більшістю зі своїх приватних кредиторів – крім Росії, яка не погодилася на умови. Москва вважає, що цей борг є боргом української держави. Україна наполягає, що це приватний борг колишньої української влади й відтак має бути реструктурований на загальних підставах.

Зараз ви читаєте новину «"Борг Януковича" в Росії оцінили в $4,5 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі