четвер, 21 лютого 2008 16:19

Борці проти куріння вимагають подорожчання сигарет

Коаліція громадських організацій і ініціатив "За вільну від тютюнового диму Україну" виступає за підвищення ціни на сигарети. Про це сьогодні на прес-конференції заявив радник Президента, голова Національного радого з питань охорони здоров"я населення при Президентові України Микола Поліщук.

Н.Поліщук підкреслив, що щороку куріння вбиває 100 тисяч українців. За його словами, впродовж останніх років куріння в Україні придбало більше розповсюдження, і однією з причин цього є низька вартість сигарет в Україні і полегшене оподаткування сигарет.

За словами колишнього заступника Міністра економіки, економічного експерта Володимира Рябошлика, з 1999 до 2006 року ціни на тютюнові вироби зменшилися на 30%. Це робить сигарети доступнішими.

Економіст підкреслив, що, наприклад, в 2007 році ціни на тютюнові вироби збільшилися тільки на 7,2% (при загальному індексі інфляції 16,6%), тоді як на яйця на - 54%, на фрукти - на 60%, на соняшникову олію - на 70%. Крім того, за його словами, прийняті в державному бюджеті України на 2008 рік зміни ставок акцизу на тютюнові вироби істотно занижені. "Наприклад, оподаткування пачки сигарет за 7 грн. за новорічну ніч "полегшилося" на 23 копійки. Якщо раніше проводилася така політика підвищення акцизів, щоб вони росли якомога менше, то тепер ми вже маємо відверті їх скорочення", - підкреслив він.

В.Рябошлик додав, що врятувати життя багатьох українців, а також забезпечити надходження до бюджету мільярдами гривень можна шляхом помірного збільшення ставок акцизів. Так, зокрема, пропонується щороку збільшувати ціни на сигарети на 20-30% впродовж 3 років, і це, за підрахунками експертів, в цілому принесе 10-12 млрд.грн. до бюджету. Також пропонується впродовж 2008-2010 років збільшити мінімальний акцизний податок на сигарети з фільтром до 0,25 євро за пачку, не дивлячись на те, що для ЄС цей рівень складає 1,28 євро. Якщо в наступні роки темпи підвищення акцизів будуть такими ж, то в 2012 році вдасться досягти нинішнього рівня ЄС за даними показниками. Отже, за 3 роки щорічне споживання тютюнових виробів зменшиться на 5%.

В.Рябошлик підкреслив, що в ході розробки пропозицій враховувалося, що одноразове збільшення ціни більше стимулює до скорочення куріння, ніж поступове збільшення. До того ж молодь чутливіша до цін. Він підкреслив, що при цьому дохід бізнесу в ціні пачки залишиться незмінним. "Тому за збільшення ціни на сигарети з фільтром на 44% акцизних податків зростають приблизно в 3 рази", - сказав експерт, і додав, що у такому разі дохід бюджету в 2008 році збільшиться в 2 рази відносно фактично зібраних акцизів на тютюн в 2007 році з 2,5 до 5 млрд.грн. До того ж кількість сигарет скоротитися в 1,5 разу - з 124,6 до 84,6 млрд. штук, повідомляє Вовремя.info.

Зараз ви читаєте новину «Борці проти куріння вимагають подорожчання сигарет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі